VOLUNTARIAT ECOLOGIC LA BIBLIOTECA COMUNALĂ ȘIRNA – un răspuns marca ”4/4 Pentru Prieteni”

„Întrebarea cea mai urgentă și insistentă a vieții este: ce faci pentru ceilalți?” (Dr. Martin Luther King Jr.) – iată sloganul sub care s-a desfășurat un proiect de amploare națională, 4/4 Pentru Prieteni.
4 aprilie 2018 – o zi în care am fost provocați să răspundem și să ne răspundem, prin intermediul voluntariatului, la această întrebare. Este ziua în care Biblioteca Comunală Șirna, județul Prahova, în calitate de organizator, partenerii locali – Primăria, Poliția Locală Șirna, Școala Gimnazială, sat Tăriceni – și cei 45 de voluntari au desfășurat activitatea ”Voluntariat ecologic la Biblioteca Comunală Șirna”, răspunzând invitației adresate de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România și American Councils for International Education.

foto sirna2

Cu toții am fost onorați să fim colaboratori locali în proiectul 4/4 Pentru Prieteni, inițiat de acești distinși parteneri, fiind activi, implicați, determinați și având acea bună dispoziție pe care ți-o asigură prezența prietenilor în preajma ta și conștientizarea faptului că faci o faptă bună pentru comunitate.
A fost o îngemănare de energii frumoase într-o zi de aprilie, în Săptamâna Mare, o zi aleasă nu întâmplător de American Councils for International Education în parteneriat cu Ambasada SUA. Statele Unite ale Americii sărbătoresc luna voluntariatului chiar în aprilie, iar pe 4/4/2018 s-au comemorat 50 de ani de la trecerea în neființă a lui Martin Luther King Jr., activist american ce a fost un model de curaj, determinare și idealuri nobile, cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

foto sirna3

Biblioteca Comunală Șirna a înscris comunitatea pe care o deservește pe harta proiectului, cu o activitate de voluntariat ecologic, întrucât această instituție de cultură are printre obiectivele sale și creșterea micilor voluntari în spiritul dezvoltării durabile, încurajând în rândul utilizatorilor ei, și nu numai, valorile prieteniei, ale solidarității și respectului față de mediul înconjurător, căutând să răspundă Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei ONU 2030: Educație de calitate și Orașe și comunități sustenabile.
Astfel, în ziua proiectului, în intervalul orar 14.00-18.00, pornind de la bibliotecă, s-a ecologizat zona satului Șirna de către două echipe de voluntari, formate mai mult din copii, harnici și neobosiți sub soarele primăverii. Ei au reușit să facă în comunitatea lor curățenia de Paște, umplând cu saci de gunoaie mașina pusă la dispoziție de către Primăria comunei Șirna, prin grija dlui primar Valerică Sandu.

foto sirna1

Acțiunea a avut un puternic impact, nu doar asupra celor prezenți în calitate de voluntari. La activitate au participat și unii părinți și bunici ai micilor ecologiști. Mai întâi de toate, de ziua voluntariatului și a prieteniei am fost o echipă. Iată și mărturiile unora dintre cei care s-au implicat direct în acțiunea de voluntariat de la bibliotecă:
”În prezent, influența omului asupra mediului natural impune un proces susținut de educare a maselor, în special a generației tinere, în vederea deprinderii unor comportamente ecologice adecvate. Este de datoria noastră să educăm tinerii să respecte mediul înconjurător, și cel mai bine putem face acest lucru dându-le noi înșine un exemplu. Cu drag am participat la activitatea locală ”Voluntariat ecologic la Biblioteca Comunală Șirna” din 4 aprilie 2018, în cadrul proiectului național 4/4 Pentru Prieteni. Prietenia este una dintre valorile de bază într-o comunitate, dar, așa cum spunea dna bibliotecară Iuliana-Camelia Pîrvu, și natura este prietena noastră. Să învățăm să o respectăm ca atare!” (Marian Diniță, viceprimarul comunei Șirna).
”4/04/2018 sau 4/4 Pentru Prieteni este ziua în care instituțiile din comuna Șirna și-au unit forțele pentru comunitate. Ce am făcut noi pentru ceilalți? Răspunzând unei fraze celebre, aș putea spune că noi, cei prezenți la activitate, am făcut un pas mic, dar saltul/impactul pentru comunitate este unul considerabil, prin puterea exemplului celor care s-au implicat.” (Cristina Iulia Brebeanu, director la Școala Gimnazială, sat Tăriceni, comuna Șirna)
”Poliția Locală Șirna a participat la acțiunea de ecologizare organizată de bibliotecă, prin asigurarea bunei desfășurări a activității de către doi dintre angajați, care au avut în sarcină protecția voluntarilor, în special a celor minori, de pericolul producerii accidentelor – având în vedere că ecologizarea a fost făcută pe străzile din satul Șirna, care erau circulate. Am fost plăcut impresionat când, la intersecția drumurilor 101 A și 101 G, șoferii a două autovehicule ce tranzitau comuna Șirna au oprit și au salutat inițiativa noastră, spunând că vor comunica și edililor din comunele de unde provin acest exemplu de bună practică. Un semn că asemenea acțiuni nu trec, totuși, neobservate.” (Ionel Banu, șeful Poliției Locale Șirna).
”Șirna este una dintre comunele care oferă cele mai interesante oportunități de voluntariat din județul Prahova. Cei înscriși în activitățile de voluntariat organizate pe teritoriul acestei comune lucrează în special la proiecte orientate către protecția mediului înconjurător. Tocmai de aceea am fost plăcut impresionată și am participat la activitatea de voluntariat ecologic de la Biblioteca Comunală Șirna, Prahova, în susținerea obiectivelor Agendei ONU 2030 pentru dezvoltare durabilă.

foto sirna4

M-am bucurat de oportunitatea de a fi voluntar în proiectul 4/4 Pentru Prieteni în calitate de Inspector SSM/Cadru Tehnic PSI/Evaluator de risc și responsabil al echipei de voluntari privind securitatea și sănătatea în muncă. În cadrul instruirii am predat normele de siguranță, echipamentul pus la dispoziție de bibliotecă și școală și am asigurat protecție personală pe durata desfășurării activității, majoritatea voluntarilor fiind minori. Am întocmit un tabel nominal pentru persoanele participante, care au luat cunoștință de materialele prelucrate și consemnate în fișa de instruire colectivă.
Și… am ecologizat împreună! După cum se știe, voluntariatul are numeroase beneficii. Această activitate ajută oamenii să devină mai fericiți, dar și să aibă o sănătate mentală și fizică foarte bună. Acest lucru a fost vizibil și în cazul acestei minunate echipe de voluntari, condusă de distinsa doamnă bibliotecar Iuliana-Camelia Pîrvu, în calitate de coordonator proiect local.” (Virginia Dascălu (Popa), din orașul Ploiești)
”Am participat la voluntariatul 4/4 Pentru Prieteni pentru că vreau ca localitatea mea să fie tratată așa cum cred eu că trebuie: cu respect. Consider că astfel de activități sunt importante pentru că cei care participă, și nu numai, pentru că învață mai bine ce au de făcut și își vor lua rolul în serios. Eu, una, am mai fost și la altă acțiune de voluntariat organizată de biblioteca din comuna mea și, din moment ce mi-a plăcut, am hotărât să fiu cât mai activă și să mă înscriu la cât mai multe asemenea acțiuni. Am și un mesaj pentru concetățenii mei: Dacă nu respecți comunitatea și mediul în care trăiești, nu te respecți pe tine însuți!” (Denisa Ștefania Costache, 13 ani, elevă la Școala Gimnazială, sat Tăriceni)
”Cunoștințele nu valorează nimic fără fapte, iar o formă utilă de a pune în practică cunoștințele despre mediu, despre dezvoltarea durabilă a unei comunități este participarea la acțiuni de voluntariat pe teme ecologice. Numai așa putem acționa pentru o comunitate mai curată și numai astfel putem să fim aproape de natură. Să ne bucurăm împreună de frumusețile oferite de aceasta și să încercăm să limităm efectele negative ale poluării!
Nimic din ceea ce facem pentru natură nu este în zadar, iar noi, adulții, ar trebui să luăm exemplu de la copii și să conștientizăm, cât nu e prea târziu, că tot ceea ce facem are un impact asupra mediului.” (Dragoș Frîncu-Constantin, profesor de biologie la Școala Gimnazială, sat Tăriceni)
”A fost experiență specială, plină de emoție, alături de copii curajoși și nerăbdători să îmbunătățească societatea în care trăiesc. La activitatea de voluntariat m-au însoțit chiar și colegii și prietenii mei, care au venit din Ploiești și dintr-o comună apropiată, Tinosu. Am fost mândri să purtăm pe haine stickerele marca 4/4 Pentru Prieteni și șepcile cool primite de la organizatori. Avem Certificate de apreciere din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și American Councils for Internațional Education care ne vor aminti de această zi cu și pentru prieteni.” (Ana-Mălina Pîrvu, 16 ani, elevă la Colegiul Național ”Jean Monnet” Ploiești)
”Eu nu înțeleg de ce oamenii mari aruncă gunoaie peste tot. Eu cred că nu ar trebui să se comporte așa. Natura este prietena noastră și noi trebuie să avem grijă de ea. ” (Ina Maria Ise, 6 ani, preșcolar la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 33 Ploiești)
”De ce trebuie să ocrotim natura? Îmi pun deseori această întrebare. De ce?! Pentru că natura este locul unde noi toți ne întoarcem să ne luăm energia de care avem nevoie. Dacă aceasta nu are ce să ne ofere, asemenea florilor, ne vom ofili. Acțiunea de voluntariat la care am participat mi-a plăcut mult, fiind mânat de dorința de a trăi într-un mediu curat și sănătos. De asemenea, am avut ocazia să-mi fac prieteni și să împărtășim pasiunea comună pentru protejarea mediului. The future will be green!” (Alexandru-Gabriel Pavel, 13 ani, elev la Școala Gimnazială, sat Tăriceni).
”Acțiunea noastră de voluntariat a fost, în opinia mea, o picătură într-un ocean de fapte bune, care sper să îi trezească la realitate pe cei care nu respectă mediul înconjurător. Faptul că s-au implicat mulți elevi, dar și autoritățile, arată că lor le pasă de lumea în care trăim și ar trebui să fie un exemplu pentru noi toți. Mulțumim organizatorului pentru astfel de activități!” (Eliza Marin, profesor de chimie, director adjunct la Școala Gimnazială, sat Tăriceni, comuna Șirna)

foto sirna5

Tot în comuna Șirna a mai avut loc și altă acțiune de voluntariat marca 4/4 Pentru Prieteni, inițiată de Ansamblul de dansuri populare ”Fântâna din Șirna”. Acesta fost înființat în urmă cu 8 ani în cadrul Cenaclului literar-artistic ”Fântâna din Șirna” al bibliotecii și funcționează din 2010, grație instructorului voluntar Georgeta Anghel și familiei sale, oameni frumoși la suflet și mari pasionați de folclor. Activitatea a constat în predarea unei lecții de inițiere în dansuri populare tinerilor din localitate interesați de păstrarea tradițiilor și transmiterea lor mai departe. În intervalul orar 14.00-16.00, acțiunea de voluntariat s-a desfășurat pe terenul de sport din satul Tăriceni, comuna Șirna.
Iuliana-Camelia Pîrvu, responsabil de bibliotecă

Leave a Comment