Taramul miresmelor s-a mutat la Castelul Pelisor. Vizitatorii pot mirosi parfumul preferat al Reginei Maria sau Napoleon Bonaparte. VIDEO

Castelul Pelisor s-a invaluit in parfumuri de istorie. Casa Regala a Romaniei a organizat o expozitie, pentru a marca 140 de ani de la nasterea Reginei Maria. In cinstea evenimentului muzeul Parfumurilor din Bucuresti a adus in sala de expozitie a castelului peste 1000 de arome istorice, ferecate in sticulte originale.

parfumuri

Cu totii iubim parfumurile, insa foarte putini dintre noi le cunoastem istoria si povestile. Tocmai de aceea la Castelul Pelisor din Sinaia a fost organizata o expozitie dedicata acestora. Proiectul ce apartine muzeului Parfumului este o initiativa culturala unica, nascuta din pasiunea pentru miresme. Vizitatorii care au trecut pragul muzeului au putut admira o colectie impresionanta, compusa din peste 1000 de sticle,printre care si cele cu aromele preferate ale Reginei Maria, sau Napoleon Bonaparte, vechi de aproape un secol.

Se spune ca ani buni dupa moartea Reginei Maria, camerele Castelului Pelisor au fost inundate cu mirosul parfumului de violete. Alteta Sa a folosit o lunga perioada de timp un singur parfum, care, la moartea acesteia, in 1938, a fost retras din productie ca un omagiu adus Reginei.

Parfumul continea ingrediente precum irisul si violetele. Se spune ca mireasma s-a simtit in Salonul de Aur, la mai bine de zece ani de la moartea acesteia. Scriitorul Radu Sergiu Ruba a scris in Doliu Violet, ca mirosul nu se deplasa in afara camerei. Speriati, comunistii au dublat pe atunci paza Pelisorului. In 1948, camera Reginei ar fi fost invadata de acelasi parfum de cateva ori, in zile cu insemnatate istorica pentru monarhie.

Vizitatorii vor putea admira impresionanta colectie de parfumuri istorice pana pe 15 septembrie.

Leave a Comment