„Student financial” sau „Loan student”

“Rătăcind” pe meleaguri europene (mai exact în UK!), am descoperit una din oportunităţile existente în această ţară: șansa de a face studii superioare, chiar dacă părinţii, sau dumneavoastră nu aveţi posibilitatea financiară de a le urma. Nu ştiu în ce măsură britanicii îmbrăţişează această metodă (după comentariile de pe internet  – nu prea agreează această formă de finanţare) dar pare o cale eficientă, corectă. În Marea Britanie, în cazul în care veniturile vă sunt prea mici pentru a vă permite să urmaţi cursurile unei instituţii de învăţământ superior, aveţi posibilitatea – dacă sunteţi înregistrat cu INSURANCE NUMBER (număr de asigurare socială) să apelați la o instituţie numită „Student financial” pentru a solicita „loan student” – un împrumut, benefic atât pentru a vă achita costul şcolii urmate, cât şi pentru a vă întreţine în cazul în care cursurile sunt de tip „full time” („la zi”). Instituţia lucrează prin Guvern, acesta din urmă garantând valoarea împrumutului. Finanţarea poate dura de la 2 până la 3 ani, în funcţie de parcursul şi evoluţia studentului. Cuantumurile  sunt stabilite în funcţie de valoarea cursurilor, vârsta studentului, persoanele pe care le are în întreţinere (aici se referă doar la copii). Dacă studentul are:

  • Între 21 şi 24 de ani inclusiv şi urmează cursurile „la zi” i se poate aprobă achitarea sumei de şcolarizare plus până la 5000 de lire anual pentru întreţinere. În cazul în care, părinţii garantează împrumutul prin dovezi ale venitului obţinut, poate primi până la 10000 de lire anual.
  • Peste 25 de ani inclusiv (până la 65 ani), studentul poate beneficia de un împrumut de până la 10.000 de lire anual plus achitarea taxei de şcolarizare.

Prima solicitare şi prin urmare primul contract se face pe durata a 2 ani, în primă instanţă. În acest timp, studentul după primul an va obţine HNC (Higher National Certificate)  iar după anul doi – HND (Higher National Diploma). Aceste diplome sunt valabile şi în Australia, Canada şi în toate ţările europene. După ultimul an, studentul poate să mai aplice o dată pentru un al treilea an (nu are importanţă universitatea la care aplică) pentru o a doua rundă de finanţare unde va obţine „Bachelor Degree” – Diplomă de studii superioare.

Rambursarea banilor se va face în rate, în funcţie de salariile pe care absolventul le va obţine.  Monitorizarea se va face timp de 6 ani, perioada în care sunteţi verificat dacă incasați un salariu anual mai mare de 21.000 de lire sterline (înainte de taxe).

În cazul în care depăşiţi această sumă, veţi înapoia 9% din ceea ce depăşiţi 21.000 anual. Oricum, împrumutul este menit să îi ajute pe cei ce nu au suficienţi bani să îşi plătescă taxele la facultate. Banii se primesc în 3 etape, în funcţie de prezenţa la cursuri şi examenele promovate. Retragerea finanţării apare automat la o prezenţă la cursuri mai mică de 80%. În cazul retragerii finanţării, va trebui să restitui întreaga sumă din momentul renunţării la a urma cursurile, fără nici o clemenţă (exceptând cele de boală – grave).

Rambursarea nu este de 100% deoarece cam 30% din bani reprezintă „granturi” ce sunt nerambursabile.

O să vă întrebaţi: „- Ok.. cu ce ajută asta pe români?!” E simplu, există posibilitatea de a apela la aceste împrumuturi ca cetăţeni europeni, numai că există anumite specificaţii metodologice, cum ar fi:

  • Eşti eligibil dacă  faci dovada că ai locuit în Marea Britanie timp de trei ani înainte de a începe anul universitar. În acest caz, dacă ai şi Insurance Number, beneficiezi de împrumut ca orice alt student britanic (Taxa „Insurance Number” trebuie să fie plătită la zi);

 

  • Dacă eşti venit în UK de mai puţin de 3 ani, poţi să aplici doar ca student european, cuantumurile sunt aceleaşi numai că banii îi primeşti abia la sfârşitul anului şcolar (granturile le primeşti ca şi ceilalţi în 3 etape).

 

Foarte mulţi români care au un job în UK au apelat la acest sistem de finanţare,  deoarece le oferă posibilitatea de a munci și în alte domenii decât în construcţii, au pair, nani sau cleaning. Cred că este o oportunitate, indiferent ce s-ar întâmpla, prin care ai avea ocazia să faci studii superioare în UK . Chiar dacă într-o zi românii se vor întoarce acasă, „bagajul” de studii şi  experienţă  de muncă în UK le vor mări şansele de a ocupa un loc de muncă mai bine plătit (asta dacă România evoluează).

În afară de asta, cei ce sunt studenţi pot opta:

  • pentru permis de muncă „part time”  ( Yellow Card de student),
  • reducere pentru transportul în comun cu 30%,
  • scutirea de la plătirea „Council Tax” – taxa de consiliu.

Mai multe informaţii referitoare la finanţare le puteţi găsi pe:

http://regent-college.romani-in-londra.co.uk/ (în limba română)

http://www.studentfinance.direct.gov.uk (siteul guvernamental – în limba engleză)

 

Am considerat oportună această informare, în ideea că puteţi  să trageţi câteva concluzii în ceea ce priveşte o parte din cheltuielile suplimentare ale sistemul britanic, puțin  „forţat” de europeni…

1 Comment

  1. James says:

    se pot face si cursuri la distanta?

Leave a Comment