Stadionul “Ilie Oana” din Ploiesti a primit Marca Accesibilitatii

Stadionul ”Ilie Oana” a primit luni, 25 martie, Marca Accesibilitatii, in cadrul unui eveniment organizat de Fundatia Motivation Romania. La actiune au participat reprezentanti ai autoritatilor locale – S.G.U., A.S.S.C., D.G.A.S.P.C., Primaria Municipiului Ploiesti, Jandarmeria Romana, ai O.N.G.-urilor din zona si arhitecti. Invitatul special a fost Soni Mustivar, mijlocasul echipei F.C. Petrolul si unul dintre cei mai indragiti jucatori. Actiunea a avut loc in cadrul proiectului ”Rotile Schimbarii – catre servicii adecvate pentru utilizatorii de scaun rulant din Romania”, finantat de USAID – Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala.

Evenimentul a debutat cu parcurgerea traseului obisnuit al unui utilizator de scaun rulant pana la locul rezervat pentru urmarirea meciului. Pe durata acestui tur, elementele care asigura accesul pe stadion pentru persoanele cu dizabilitati au fost descrise de arhitectul Sorina State, partener in proiect, si de administratorul stadionului, Constantin Arsene. Stadionul ”Ilie Oana” este dotat cu rampa, lift care permite accesul pana la nivelul trei al cladirii, unde exista si 18 locuri rezervate persoanelor care folosesc un echipament de mobilitate si grup sanitar adaptat.

Reprezentantii stadionului au primit Marca Accesibilitatii, prin care se certifica faptul ca si-au accesibilizat corect cladirea pentru persoanele in scaun rulant. Certificatul are o valabilitate de doi ani, dupa care spatiul va trece printr-un nou proces de evaluare. ”Proiectul stadionului a fost gandit pentru a include si categoria suporterilor care utilizeaza un scaun rulant. Va asiguram ca si peste doi ani va vom astepta cu portile deschise si, daca exista solicitari, chiar cu mai mult de 18 locuri destinate persoanelor cu dizabilitati, cate avem acum.” a declarat Constantin Arsene.

Soni Mustivar, mijlocasul de la F.C. Petrolul, a acceptat invitatia Fundatiei Motivation Romania de a participa la eveniment si le-a adresat un mesaj suporterilor echipei care folosesc un scaun rulant: ”Ii asteptam pe toti suporterii nostri la meciurile echipei Petrolul, inclusiv persoanele cu dizabilitati. Asa cum ati vazut, cladirea ofera facilitati pentru accesul pe stadion. Noi va promitem ca va vom oferi de fiecare data un spectacol frumos.”

Harta si Marca Accesibilitatii au fost lansate pe 3 decembrie 2012. De atunci, la adresa www.accesibil.org este disponibila prima harta nationala a locurilor accesibilizate, destinata persoanelor cu dizabilitati locomotorii. Harta Accesibilitatii cuprinde, in acest moment, date despre 300 de cladiri din tara, impartite in accesibile, moderat accesibile si inaccesibile. Cladirile care indeplinesc criteriile de accesibilitate pentru utilizatorii de scaun rulant vor primi Marca Accesibilitatii in urma unei evaluari care are in vedere trei componente majore: accesul la spatiul exterior, accesul in spatiul interior si facilitatile puse la dispozitie, in functie de specificul fiecarei cladiri. Marca Accesibilitatii este inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Evaluarea gradului de accesibilitate a cladirilor este realizata de echipe care includ utilizatori de scaun rulant, experti in accesibilitate si arhitecti, conform unui sistem de auditare a gradului de accesibilitate a cladirilor.

Fundatia Motivation Romania este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, creata in 1995 pentru a veni in sprijinul copiilor si adultilor cu dizabilitati. Programele Fundatiei Motivation sunt create pentru a creste calitatea vietii beneficiarilor sai si pentru a asigura prezenta lor activa in societate cu accent pe integrarea sociala, educationala si profesionala. Serviciile pe care le ofera acopera o gama larga de nevoi, de la evaluare si echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilitati motorii, la recuperare medicala si instruire pentru viata independenta alaturi de un instructor in scaun rulant. Pana in prezent, Motivation a redat libertatea de miscare si speranta intr-o viata implinita pentru mai mult de 9.000 de persoane cu dizabilitati din Romania. Mai multe informatii pe www.motivation.ro.

Leave a Comment