Top 10 Smartphone-uri care emit cea mai mare doza de radiații electromagnetice

top-10-smartphone-uri-care-emit-cea-mai-mare-doza-de-radiatii-electromagnetice

Telefonul emite și receptează unde radio, undele emise, se comportă la fel ca radiațiile și nu sunt benefice sănătății.

SAR – Rata specifică de absorbție, este unitatea de măsură a cantității de energie absorbită de organism atunci când este expus într-un câmp electromagnetic (când utilizăm un telefon mobil). Se măsoară în watt per kilogram, W/kg.

Valoarea SAR, indică cantitatea de radiații absorbită de corpul uman. Cu cât valoarea SAR este mai mică, telefonul este mai sigur pentru oameni.

 

Care sunt riscurile undelor emise de smartphone-urile noastre pentru sănătate?

Radiațiile sunt absorbite de țesuturi și de celulele noastre! La acest nivel, studiile sunt contradictorii despre legătura dintre expunerea la radiații electromagnetice și riscul de a dezvolta cancer.

Pericolul este mai mare la copii, a căror configurație a craniului permite o penetrare mai adâncă a undelor electromagnetice. Dar cercetătorii nu sunt încă de acord în legătură cu siguranța sau nocivitatea lor.

Când vă uițați la specificațiile unui smartphone, veți observa că fiecare dispozitiv are indice SAR. Valoarea care corespunde radiației electromagnetice emise de fiecare telefon. Această valoare ar trebui să rămână sub 2 W/Kg de greutate.

Sunt normative europene în vigoare care reglementează acest lucru. În Uniunea Europeană cantitatea maximă de radiaţii emise, permisă de legislaţie, este de 2 W/kg, în timp ce în S.U.A., limita maximă legiferată este de 1.6 W/kg.

Cele mai multe telefoane, mai noi, au un indice SAR între 0,4 și 1 W/kg, dar unele sunt mai periculoase, de până la 1,5 W/kg.

Samsung Galaxy S7 Edge, este unul dintre cele mai bune smartphone-uri de pe piață. Potrivit unui nou raport, Galaxy S7 Edge are cea mai mică valoare de radiații electromagnetice SAR, dintre cele zece smartphone-uri, considerate cele mai populare din întreaga lume.

Potrivit PhonAndroid, valoarea SAR pentru Galaxy S7 Edge a fost 0.264 W/kg, cea mai mică dintre cele zece smartphone-uri cele mai populare. Acesta a fost urmat de Asus Zenfone 3 cu 0.278 W/kg; A5 Galaxy (2016) cu 0.290 W/kg, etc.

 

Top 10 cele mai bune smartphone-uri în baza coeficientului SAR.

 1. Samsung Galaxy S7 Edge (0.264)
 2. Asus Zenfone 3 (0.278)
 3. Samsung Galaxy A5, 2016 (0.290)
 4. Lenovo Moto Z (0.304)
 5. OnePlus 3 (0.394)
 6. Samsung Galaxy S7 (0.406)
 7. HTC 10 (0.417)
 8. Sony Xperia XA (0.473)
 9. Honor 5X (0.560)
 10. Samsung Galaxy A3, 2016 (0.621)

Valorile sub 2 W/kg impuse de legislație sunt acceptabile.

 

Top 10 cele mai periculoase smartphone-uri în baza coeficientului SAR.

 1. Honor 8 (1.5)
 2. Huawei P9 (1.43)
 3. Apple iPhone 7 (1.38)
 4. Apple iPhone 7 Plus (1.24)
 5. Honor 5C (1.14)
 6. Sony Xperia X Compact (1.08)
 7. Sony Xperia XZ (0.870)
 8. LG G5 (0.737)
 9. Apple iPhone SE (0.720)
 10. Sony Xperia X (0.720)

 

Ce putem face totuși în această privință?

Cu toate că studiile sunt contradictorii în ceea ce privește riscurile de radiații electromagnetice asupra sănătății, este totuși indicat să adoptăm unele practici, ca o măsură de precauție.

Primul dintre ele este de a evita zonele “sensibile” ca inima, axile, șoldurile, organele genitale și, desigur, zona capului. Nu țineți cât e posibil telefonul în aceste zone!

De asemenea, este recomandabil să nu se doarmă lângă smartphone, mai ales în timpul încărcării. Evitați ținerea în buzunare, la piept sau aproape de corp. Este posibil să se reducă radiațiile la cap prin alegerea unui fir hands-free (în special fără Bluetooth), sau utilizând difuzorul atunci când este posibil.

În cele din urmă, destul de surprinzător, dacă ne aflăm într-o zonă în care semnalul de rețea este slab, poate crește potențial radiația emisă de telefon pentru că acesta este în mod constant în căutarea rețelei.

Indicele SAR este o caracteristică mult prea putin luată în calcul, atunci când cumpărăm un telefon nou.

În general ne interesăm de alte specificații și performanțe, omițând acest SAR, care se dovedește a fi foarte important.

Leave a Comment