Situatia canalelor de irigatii din Romania. A CUI ESTE RESPONSABILITATEA?

In anii ’90 suprafata agricola irigata a Romaniei era de 3 miliaone de hectare. Astazi nu mai mult de 70.000 de hectare sunt irrigate corespunzator, ceea ce inseamna mai putin de 1% din suprafata arabila a “Granarului Europei”. Intrebarea evidenta este “DE CE”?

Pentru a gasi un raspuns la intrebarile referitoare la sistemele de irigatii am luat legatura cu Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare Prahova, prin reprezentantul sau direct Nicoleta Ionita.

Aceasta ne explica faptul ca din suprafata totala arabila a judetului Prahova de 20.921 de hectare net, in momentul de fata poate fi irigata o intindere de 4.663 de hectare. Limitarile intervin datorita lipsei de infrastructura in materie de canale de irigatie. In anul 2011 doar 12.5 hectare erau contractate de catre ANIF Prahova in scopul irigarii. Anul acesta suprafata agricola irigata de ANIF Prahova este de doar 17.5 hectare.

Detinatorii de terenuri agricole dinRomaniaau la dispozitie 2 strategii:

–         fie se structureaza sub forma organizatiilor de utilizatori de apa pentru irigatii sub incidenta legii 138/2004, obtinand astfel facilitati mai mari de pana acum precum preturi reduse la apa si electricitate, asta in cazul in care nu se aplica forta gravitationala in anumite zone. MADR a anuntat in conferinta de presa de saptamana aceasta de la sediul Ministerului Agriculturii la care au participat atat ministrul Agriculturii Daniel Constantin cat si premierul Romaniei Victor Ponta, ca s-a realizat trecerea la tarif Monom B in cazul irigatiilor agricole, ceea ce inseamna o reducere substantiala la o cantitate mare de resurse folosite;

–         fie solicita in mod direct la filialele ANIF racordarea la sistemul de irigatii.

Aflam cu stupoare in schimb ca nu exista astfel de cereri primite la filiala ANIF Prahova din partea fermierilor. Cauzele de cele mai multe ori sunt cele economice. In acelasi timp, insa, culturile agricole dinRomania de astazi sunt aproape in totalitate calamitate.

Cei care ar dori totusi un astfel de contract de irigatii trebuie sa detina o suprafata minima de 0.5 hectare, asta daca nu se organizeaza in cadrul unor retele constituite din mai multi utilizatori pentru a acoperi o suprafata mai mare.

In judetul Prahova exista acum 2 amenajari de irigatii pe unde curge apa. Un astfel de exemplu il reprezinta amenajarea de la Iazul Morilor care strabate parcelele agricole aferente satelor Filipesti de Targ, Floresti, Manesti si Cocorastii Colt.

Un alt obstacol il reprezinta si numarul scazut de salariati pe Prahova pentru exploatarea sistemelor de irigatii. De la un numar total de 1.700 de angajati, acum exista doar 18 persoane care acopera serviciile sistemelor de irigatii in Prahova.

Starea deplorabila in care se afla majoritatea canalelor de irigatii reprezinta un alt impediment in irigarea agricola din Romania. Pentru a putea fi date in folosinta ele trebuie reamenajate, intrucat in cele mai bune cazuri ele sunt pline de deseuri si vegetatie, iar in cele mai rele cazuri acestea s-au surpat. Din anul 2004 strategia de irigatii in Romania a fost aliniata normelor Uniunii Europene. In acest sens, intretinerea canalelor de irigatii a trecut din sectorul public in cel privat. Acum responsabilitatea directa a intretinerii infrastructurii de irigatii revine strict utilizatorilor. Cine investeste in canale de irigatii? Este o intrebare la care pana in acest moment nu am gasit un raspuns clar.

In aceste conditii ne intrebam ce efect au masurile luate de Guvernul Romaniei si de Ministerul Agriculturii in conditiile in care o reducere la apa sau electricitate nu are o valoare adaugata fara un canal de irigatii pe unde sa treaca apa destinata culturilor agricole.

Leave a Comment