Si cu capra … cum ramane???

Intrebata fiind ce semnificatie are expresia “sa moara capra vecinului”, m-am lasat purtata de ganduri catre propria-mi copilarie cand puneam acelasi intrebari parintilor mei. Nici eu nu pricepeam cum e treaba cu capra. Realizez insa ca sunt pusa in fata unei probleme de educatie a propriului meu copil si sunt in imposibilitatea de a da un raspuns corect si cat mai putin deformat, avand in vedere vremurile actuale.

Traim intr-o societate in care zicala mai sus amintita a devenit motto-ul pentru cei mai multi:” Gigel vrea sa se faca doctor, tu ce pazesti? Fanel are trei case, ultima construita cu 6 camere. Noi de ce nu putem?”. In orice domeniu ne desfasuram activitatea suntem intr-o continua si acerba competitie cu lumea care ne inconjoara .Scopul principal al vietii este sa AM SI EU/AVEM SI NOI.

Adesea ne intrebam de ce suntem stresati, obositi de tineri, mult mai devreme decat parintii si bunicii nostri, consumati psihic, uneori chiar fizic bolnavi. Un raspuns poate fi acesta. Oamenii isi stabilesc adesea obiective care nu se potrivesc niciodata cu temperamentul si vocatia fiecaruia. Cantam la vioara chiar daca nu ne place, mancam caviar chiar daca nu simtim savoarea gustului, mergem la expozitii, la teatru, la evenimentele mondene publice nu pentru ca ne-am dori in mod deosebit. Ne place sa fim vazuti in anumite locuri, de anumiti oameni. Avem nevoie de stima, mult mai mare decat poate o meritam.

Toti ne instruim intr-un mediu concurential, dar nu realizam ca acest mediu ne poate afecta chiar sanatatea si ne poate devia de la calea noastra proprie.

Trebuie sa fim totusi realisti ca noi, fiintele, ne nastem sub stele diferite. Fiecare avem propria particularitate in evolutie, avem propriul destin. Suntem inzestrati diferentiat cu multe calitati. Avem si defecte pe care Dumnezeu ni le-a creat special pentru a ne pune la incercare in aceasta viata.

Am invatat despre strategie diferentiata cu aplicabilitate in mediul economic, ca si instrument de combatare a concurentei. Am realizat insa ca aceasta materie poate fi extrapolata in viata de zi cu zi a fiecarui individ. Nu mi-a placut niciodata spiritul de turma si sper ca si copiilor mei sa le pot insufla faptul ca nu le poate aduce nimic bun.Ca trebuie sa fie unici si sa-si urmeze destinul pentru care au fost creati de Dumnezeu. De multe ori noi parintii intervenim intr-un mod eronat in soarta copiilor nostri din dorinta de A AVEA SI EI (SI NOI PARINTII DUPA URMA LOR…in foarte multe cazuri).

Daca nu ne “iese” ceva, din ce vedem in “curtea vecinului” (asta in cazul in care “capra” mai traieste) se produce dezlantuirea furiei, a sentimentelor de ura, de critica la adresa celor “avuti si impliniti”. Dam nastere celor mai puternice energii negative de razbunare, de a face rau.

Si acum reversul acestor comportamente superficiale, lipsite de logica si “imbibate” de egoism: ne indatoram la banci inutil, umplem cosurile la supermarket-uri cu lucruri si alimente inutile, ne construim afaceri pe care le abandonam pentru ca nu suntem capabili sa le manageriem, conducem masini pe care nu le putem intretine, ne construim case pe care din pacate nu le putem finaliza. Si toate acestea pentru ce?
“SA FIU MAI TARE CA VECINUL!!!”

Si cu capra … cum ramane??

Leave a Comment