Sebastian Ghita, trimis in judecata pentru dare de mita si spalare de bani, in dosarul casei pentru primarul Ploiestiului. VIDEO

Sebastian Ghita si Iulian Badescu au fost trimisi in judecata miercuri de procurorii anticoruptie. Fostul edil, arestat preventiv de 4 luni intr-un alt dosar dosar de coruptie, este acum acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, in timp ce parlamentarul de dare de mita, instigare la abuz in serviciu si spalare de bani. Potrivit DNA Ploiesti, fostul primar Iulian Badescu ar fi finantat cu titlu de premiere din bugetul local clubul sportiv Asesoft cu 1,5 milioane de lei. In schimbul acestor bani anchetatorii sustin ca fostul edil ar fi primit de la Ghita o vila intr-un cartier cu pretentii din Ploiesti, in valoare de peste un milion de lei. In aceasta dimineata, parlamentarul s-a prezentat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a depune o cerere la instanta. Printre declaratii a spus ca orice primar doreste sa finanteze un club sportiv, mai ales daca are performante si o imagine buna la nivel local si nu crede ca a incalcat legea in acest fel.

PicMonkey Collage

Din pacate insa, s-a intamplat in cazul deputatului Sebastian Ghita. Aflat in control judiciar pana la 11 septembrie intr-un prim dosar in care este anchetat pentru fraudare de fonduri europene privind extinderea de canalizare din Prahova, omul de afaceri are mai nou probleme cu legea. Totul a iesit la iveala dupa ce procurorii cred despre acesta ca l-ar fi mituit pe fostul primar Badescu cu o casa de peste 1 milion de lei pentru ca acesta din urma sa acorde de la bugetul local suma de 1.5 milioane de lei echipei de baschet Asesoft. Din valoarea locuintei, Badescu ar fi suportat personal doar 124.000 de lei, cei doi incercand sa ascunda modul fraudulos de acordare a casei printr-un document incheiat in urma cu doi ani intre doua firme controlate de acestia.

In rechizitoriul aceluiasi dosar se arata ca parlamentarul, aflat la primul mandat, a cesionat partile sociale pe care le detinea ca actionar majoritar la SC Asesoft International SA unei companii de tip offshore din Cipru, companie detinuta in totalitate de el.

“Conform informării transmise de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, firmele din grupul Asesoft au fost înfiinţate de Ghiţă Sebastian Aurelian şi s-au remarcat prin capacitatea de a obţine contracte bănoase cu statul, în domeniul IT. (…) Până la data de 14 februarie 2011, S.C. Asesoft International SA l-a avut ca acţionar majoritar pe Ghiţă Sebastian Aurelian, pentru ca, după această dată, să-şi cesioneze părţile sociale către Minasee Holdings LTD Cipru, companie de tip offshore deţinută 100% de Ghiţă Sebastian Aurelian”.

In acest fel au reusit anchetatorii sa vada cum intre firmele infiintate de parlamentar s-au produs transferuri de bani fara un scop economic real.

“Modul de derulare a acestor tranzacţii (…) pare a fi mai degrabă rezultatul unui algoritm creat artificial (soft) după care sumele tranzitează, aparent haotic, conturile societăţilor. Este posibil ca, prin desfăşurarea acestui «hăţiş» de tranzacţii, cei implicaţi să fi urmărit, de fapt, pierderea urmei cel puţin a unei părţi din sumele provenite de la bugetul de stat”, se mai arată în rechizitoriu.

Fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu a mai fost trimis in judecata intr-un al dosar de coruptie dupa ce finantatorul echipei Petrolului l-a denuntat ca a luat mita, in timp ce Sebastian Ghita este cercetat sub control judiciar in dosarul Hertanu, cumnatul premierului, care alaturi de alti oameni de afaceri, fosti functionari publici cat si Mircea Cosma, presedintele suspendat al CJ Prahova, si fiul sau, deputatul PSD Vlad Cosma, ar fi deturnat fondurile europene pentru lucrarea de extindere a canalizarii din Comarnic.

Leave a Comment