Romania este mai bogata de astazi cu 4 medalii

Chiar daca nu este vorba de fotbal sau gimnastica imnul Romaniei are acelasi ecou. Chiar daca unii ii considera “plictisitori”, “tocilari”, sau “soareci de biblioteca” asta se intampla pentru ca EI sunt mult prea pregtiti pentru anumite cercuri sociale. In timp ce unii fac umbra pamantului, altii il sustin. In timp ce unii isi pierd timpul, altii si-l “sacrifica”. Si asta doar pentru ca noi nu intelegem ceea ce inteleg ei.

Vedem in emisiuni de televiziune romani care lucreaza la NASA. Ascultam povestile celor pentru care Google este mai mult decat un motor de cautare, este job-ul de zi cu zi. Ne mandrim cu romani care au revolutionat tehnologia pe care o catalogam drept banala astazi. Dar niciodata nu am stiut sa cunoastem locul de unde au plecat. Tara pe care sunt mandri ca o reprezinta. Romania. Si asta pentru ca de fiecare data, cu stangacia evidenta, de parca ceva nu se intampla cum ar trebui, ne cautam tara in afara ei. Ii laudam ca sunt romani doar daca nu locuiesc in Romania. Ne chinuim sa ii aducem inapoi, de parca asta ar fi investitia de efort potrivita, si nu stimularea lor sa nu isi paraseasca patria.

De obicei, pe toti ii gasim la inceput in acelasi loc. Intr-o banca, la un calculator, la o olimpiada, cautand, cercetand, programand… Ei sunt olimpicii la informatica. Si da, au si ei o “viata”, asa cum o spun cei din “lumea buna”, semenii lor, colegii de clasa, cei care sunt mult prea ocupati cu viata sociala online incat au uitat cati elevi si student romani, colegi de liceu, olimpici la informatica, lucreaza pentru cel mai mare site de socializare online, astfel incat optiunea “LIKE” sa fie cat mai vizibila si accesibila si pentru cei care nu stiu ca in afara de a-l incanta pe Justin Bieber, denumirea optiunii reprezinta un cuvant in limba engleza.

Pentru ei stiinta nu are granite. Invatatura nu cunoaste limite. Ei pot invata altfel. Pot “sti” altfel. Pot intelege altfel. Aparent se imbraca la fel ca noi, mananca la fel ca noi, danseaza la fel ca noi. Dar trebuie sa recunoastem ca ei descopera altfel decat noi.

De ce am scris acest text? In primul rand pentru a ma convinge ca eu ii respect pe acesti oameni. In al doilea rand, pentru ca am primit urmatorul e-mail:

“Lotul naţional de informatică al României a cucerit patru medalii (două de aur şi două de argint) la a XX-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Informatică, desfăşurată la Belgrad, în perioada 15 – 19 august 2012.

Medaliile de aur au fost cucerite de Rareş Darius Buhai (clasa a IX-a/Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa) şi Radu Ştefan Voroneanu (clasa a X-a la Colegiul Naţional „I. L. Caragiale” din Ploieşti). Medaliile de argint au intrat în posesia lui Dan Mihai Gheorghe, respectiv Daniel Posdărăscu, ambii elevi în clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală.

Precizăm că, în acest an, trei din cei patru medaliaţi au obţinut şi alte performanţe remarcabile pe plan internaţional: Rareş Darius Buhai a fost distins cu o medalie de aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, iar Dan Mihai Gheorgheşi Daniel Posdărăscu au fost recompensaţi cu o medalie de aur, respectiv argint, în cadrul aceleiaşi competiţii.” La prezenta ediţie a Olimpiadei Balcanice au participat 45 de concurenţi din 9 ţări.

Ma bucur pentru ca inteleg competitia. Ma bucur pentru ca unii din ei imi sunt cunoscuti. Si ma bucur pentru ca am prieteni care cu siguranta ar citi un astfel de material si ar fi mandri. Acesti elevi sunt mult prea modesti pentru a iesi in fata. Presa, camera de filmat, propozitii pompoase, lumini inutile… De multe ori toate acestea reprezinta un decor usor ironic pentru cei de seama lor, poate usor penibil, dar nu in sensul negativ. Ei vor altceva. Statele Unite de cele mai multe ori le ofera acel ceva.

Diferenta e simpla: in timp ce Romania le pune la dispozitie sali de sport performante pentru a organiza ceremonii de inchidere de an si nu laboratoare de informatica echipate corespunzator, alte state le ofera  un job care le contine pe ambele: si standarde inalte si centre de relaxare in interiorul companiei.

Ei fac alegerea. Jos palaria, atat pentru ei cat si pentru parintii si profesorii lor.

 

 

1 Comment

  1. Rodica Cernea says:

    FELICITARI! Sportivii au facut si fac Romania cunoscuta in lume, dar ei OLIMPICII sunt cu adevarat VIITORUL nu numai al Romaniei ci al OMENIRII! Inca o data FELICITARI! Sa va mentineti in frunte nu numai ca specialisti ci ca OAMENI!

Leave a Comment