REVOLTATOR. Schitele de 2 mil. de euro ale lui Nicolae Grigorescu vor fi expuse, in cel mai fericit caz, intr-o mansarda. VIDEO

Dupa un proces care a durat mai bine de un deceniu, totul pare sa fi fost in zadar. Juristii Primariei Campina s-au luptat 11 in mai multe instante pentru a intra in posesia a 202 schite in creion, penita si laviu semnate de Nicolae Grigorescu. Operele de arta au fost vandute municipalitatii de fiul pictorului in 1939. Ulterior, in lipsa unor conditii clare, lucrarile au luat drumul capitalei, acolo unde au fost expuse intr-un muzeu.

PicMonkey Collage

Odata cu venirea la putere a comunistilor, schitele au fost obiectul unui contract prin care au intrat, fara sa stie nimeni, in custodia Muzeului National de Arta. Intr-un final, juristii din Campina au obtinut un titlu executoriu de a le lua inapoi. Problema insa: conditiile speciale de expunere gasesc autoritatile campinene in lipsa unui spatiu adecvat. Daca solutia intarzie sa apara, desenele risca sa intre in patrimoniul national, iar prahovenii isi pot lua adio de la ele pe veci.

In aceste imagini sunt doar cateva dintre cele 202 schite de o impresionanta valoare artistica. Operele de arta au fost oferite campinenilor chiar de catre fiul lui Nicolae Grigorescu, artistul care le-a semnat. In 2002, juristul Primariei Campina a descoperit, intamplator, documentele intelegerii din 1939, prin care nestematele din hartie ajungeau in patrimoniul campinenilor.

Doar ca tot in urma cu 76 de ani, operele de arta plecau din Campina si se indreptau catre Muzeul “Toma Stelian”, din capitala, institutie care avea sa devina apoi Muzeul National de Arta al Romaniei, de astazi. In lipsa unor acte de imprumut, dar si in contextul venirii la putere a comunistilor, lucrarile nici ca s-au mai reintors in Prahova. Ulterior s-a descoperit ca ele fusesera trecute in custodia Muzeului National de Arta, unde se afla depozitate si acum. Procesul de recastigare a schitelor a inceput acum 11 ani, si dupa ce a trecut prin fond, apel si recurs, precum şi prin calea extraordinara de atac a contestatiei in anulare, juristii din Campina au obtinut inclusiv un titlu executoriu, pentru punere in posesie. In februarie 2013, Inalta Curte a dat castig de cauza, inca o data, Primariei Câmpina, sentinta fiind definitiva si irevocabila.

Cu procesul castigat, primaria s-a trezit in fata unei alte dileme. Tehnica in care sunt realizate cele 202 schite impune un regim strict: nu pot fi expuse decat pentru o perioada scurta de timp, si doar prin rotatie, pentru ca lumina le poate degrada.

In cautare de spatiu, printre variante s-a aflat Castelul Hasdeu, sau Casa Memoriala Nicolae Grigorescu, dar directorii celor doua muzee au refuzat, pe motiv de lipsa de spatiu. Intre timp primaria s-a gandit la un proiect pe fonduri europene de 400.000 de lei pentru renovarea mansardei Casei Casatoriilor. Asa vor ajunge, operele de arta de 2 milioane de euro, intr-un muzeu mansarda in cladirea in care functioneaza oficiul de stare civila.

Daca insa acest lucru nu se va intampla pana la sfarsitul anului, primaria din Campina risca sa isi ia adio de la operele de art ape veci, caci daca acest termen limita nu este respectat, ele vor intra in custodia Muzeului National de Arta pentru totdeauna. In tot acest timp, campinenii sunt mai degraba indignati de situatia creata.

Leave a Comment