Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani de închisoare

Relu-Fenechiu1

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv, joi, la cinci ani de închisoare cu executare, iar fratele acestuia, Lucian Fenechiu, a primit o pedeapsă tot de cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul “Transformatorul”.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a menținut pedeapsa dispusă în 12 iulie 2013 de un complet de trei judecători în cazul deputatului PNL Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, acesta urmând să execute cinci ani de închisoare.

La aceeași pedeapsă au fost condamnați fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, și Mihai Bogdan Damian.

Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, și Ion Mărghidan, director general al aceleiași instituții în perioada 2004-2005, au fost condamnați la câte șase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de șapte ani de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Instanța a mai dispus ca cei șase inculpați să plătească, în solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

Decizia instanței supreme este definitivă, cei șase urmând să fie încarcerați.

Deputatul Relu Fenechiu (48 de ani), președintele Comisie de afaceri europene, se află în prezent la Iași, acolo unde are și domiciliul. După decizia instanței, Relu Fenechiu se poate prezenta la o secție de poliție, de unde să fie dus în arest, în caz contrar polițiștii vor pune în executare mandatul de executare a pedepsei.

În 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanța supremă, în dosarul “Transformatorul”, la cinci ani de închisoare cu executare și trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. În urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din funcția de ministru al Transporturilor.

Tot atunci, Lucian Fenechiu și Mihai Bogdan Damian au fost condamnați la câte cinci ani de închisoare cu executare, iar Ioan Turbatu și Ion Mărghidan au primit pedepse de câte șase ani de închisoare cu executare, ultimii doi pentru abuz în serviciu în formă calificată. Petru Andronache a primit o pedeapsă de șapte ani de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Decizia a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanței supreme, care joi a dat o decizie definitivă în această cauză.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca “Transformatorul”, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituției.

Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, și Mihai Bogdan Damian, asociat unic și administrator la SC Euro Plus SRL Iași și acționar al SC Fene Grup SA, au fost acuzați de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și continuată și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial.

Ioan Turbatu a fost judecat pentru abuz în serviciu în formă calificată și continuată, iar Ion Mărghidan și Petru Andronache, pentru abuz în serviciu în formă calificată și continuată și abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

Potrivit DNA, pe lângă achizițiile normale de echipamente și piese de schimb, în perioada 2002 – 2005, SISEE Moldova a realizat și achiziții de la un grup de patru firme – SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA și SC Euro Plus SRL – fără să respecte prevederile legislației cu privire la achizițiile publice, în condiții de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la prețuri de produse noi, transformatoare și întreruptoare uzate și vechi, fabricate în anii 1970 – 1980.

Totodată, procurorii au arătat că 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achiziții de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile și cauzatoare de prejudicii bugetului societății, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total a fost estimat la 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA), reprezentând valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziționate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 – 2005, fiecare act material însemnând o achiziție publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL și SC Tehnorom SRL.

Filiala de Întreținere și Servicii Energetice “Electrica Serv” SA – SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civilă în această cauză, pentru suma reprezentând valoarea prejudiciului.

Revenim cu detalii!

Leave a Comment