Recomandarea muzicala a zilei

Keith Urban

Astazi schimbam registrul. De la blues la contemporary contry-pop.

Desi s-a nascut (26 oct. 1967) in Noua Zeelanda si a crescut in apropiere de Australia, Keith Urban si-a petrecut cea mai mare parte a vietii lui in Nashville, capitala muzici country, unde a ajutat la rescrierea regulilor in muzica country contemporana. Prin introducerea unor elemente de Top 40 pop, Urban a scris melodii care s-au adresat publicului larg, nu numai fanilor country, dar si pe acestia din urma i-a multumit pe deplin, devenind astfel unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati cantareti din America. De asemenea, celebritatea lui a crescut dupa casatoria cu Nicole Kidman.  Cunoscute sunt si problemele privind dependenta de alcool, dependenta pe care a invins-o, se pare, de cand Nicole Kidman a intrat in viata lui. Chiar și așa, muzica a fost cea care a menținut cariera lui Urban, de la trupa sa „The Ranch” din anii ’90, la albumele  solo care au urmat.

Keith Urban a început învete chitara inca de la șase ani. Tatăl său, proprietarul unui magazin local, a fost de acord să prezinte afisul unui profesor de chitara în vitrina magazinului în schimbul unor lecții gratuite pentru fiul sau. Keith a demonstrat ca are un talent nativ pentru instrument și a câștigat mai multe concursuri de muzica încă din școala elementară. A crescut practic pe scenă, cântând și perfecionandu-si tehnica în calitate de membru al Westfield Juniors Super, o companie locala de teatru. Între timp tot tatăl său, un mare fan al muzicii country, si-a pus amprenta pe micul Keith care a crescut ascultand Glen Campbell, Dolly Parton, Don Williams, și Jimmy Webb. Nume mari ale genului care au inspirat toate încercările sale timpurii de compozitie . Urban a adaugat dimensiunea proprie la aceste influențe iar când a descoperit Dire Straits a studiat intens tehnica lui Mark Knopfler.

Mai multe despre Keith Urban in saptamanile viitoare. Asa cum spuneam si ieri, sunt subiectiv. Imi place muzica lui Urban si ne vom mai intalni cu el la aceasta rubrica.

Piesa pe care o propun este extrasa dintr-un concert sustinut in California si apartinand turneului „Livin Right Now Tour” din anul 2004.

Keith Urban – Grace of God

S-auzim de la foarte bine in sus!

Arthur Zafiriadis

 

Leave a Comment