RECHIZITORIU DNA: Consilierul local Ionut Ionescu a fost retinut 24 de ore in urma audierilor de la DNA Ploiesti pentru luare de mita in valoare de 1 milion de euro. VIDEO

Mircea Cosma a venit, joi, la Direcția Nationala Anticoruptie Prahova, pentru audieri, in dosarul in care este cercetat comnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu.

3

UPDATE: Consilierul local Ionut Ionescu a fost retinut pentru 24 de ore cu mandat de arestare preventiva din partea procurorilor DNA Ploiesti. Potrivit comunicatului PNA, acesta ar fi acuzat de luare de mita in trei capete de acuzare diferite. In timpul vizat de ancheta, Ionut Ionescu ar fi condus departamentul investitii de la SC Hidro Prahova SA, firma in care actionar majoritar este Consiliul Judetean Prahova. 

Rechizitoriu DNA:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pe 24 de ore, incepand cu data de 19.03.2015, ora 16:30, pana la data de 20.03.2015, ora 16:30 a inculpatului IONESCU IONUT CRISTIAN, manager al Unitatii de Implementare a Proiectului (U.I.P.), „Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova” in cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., la data faptelor, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de luare de mita.

In ordonanta de retinere se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt: 

In primavara anului 2013, in contextul derularii unui contract de lucrari cu finantare europeana avand ca obiect „Reabilitare si extindere SEAU in orasele Sinaia, Breaza – STAP in orasele Comarnic si Sinaia, judetul Prahova”), in valoare de 62.141.862,62 lei, inculpatul Ionescu Ionut Cristian, a pretins suma de 1.000.000 euro, solicitand si plata cu celeritate a unui avans de 200.000 Euro din suma totala pretinsa, reprezentantilor asocierii de firme castigatoare a licitatiei.

Aceste sume de bani au fost pretinse de inculpat pentru a sprijini firmele respective pe parcursul derularii contractului, prin prisma atributiilor de serviciu pe care le avea in calitatea detinuta, atributii care presupuneau, in esenta, coordonarea si controlul derularii procedurilor de achizitie si a efectuarii lucrarilor dupa atribuirea contractelor, respectiv conducerea activitatii din punctul de vedere al managementului de contracte, managementului financiar si al implementarii tehnice pentru toate componentele proiectului.

In urma refuzului acestora de a plati comisionul in cuantumul cerut, inculpatul Ionescu Ionut Cristian s-a deplasat la sediul unei dintre societati, solicitandu-i expres administratorului sa plateasca suma de 500.000 Euro catre cealalta firma, pentru ca aceasta sa iasa din asociere, lasand sa se inteleaga faptul ca o parte din bani urma sa ii revina cu titlu de comision.

Reprezentantul firmei respective nu a fost de acord cu acest lucru. 

In acest context, prevalandu-se de prerogativele functiei detinute care-i permiteau influentarea modului de derulare a relatiilor contractuale cu asocierea mentionata, inculpatul Ionut Ionescu Cristian a determinat acelasi administrator sa subcontracteze lucrarile catre o societate pe care i-a indicat-o personal, fapt care s-a si intamplat, fiind incheiat un contract de subantrepriza lucrari.

Pe de alta parte, exercitand presiuni prin folosirea inadecvata a prerogativelor functiei detinute in cadrul U.I.P., inculpatul Ionescu Ionut Cristian a solicitat, in mod expres, directorului tehnic al aceluiasi agent economic, ca societatea pe care o reprezenta in calitatea aratata, sa cedeze si efectuarea lucrarilor obiect al contractului „ Extindere retea de canalizare in localitatile Campina, Banesti, Valenii de Munte, judetul Prahova” (contract semnat la data de 29.10.2013, in valoare de 58.491.111,65 lei), incheiat cu S.C. Hidro Prahova S.A., tot in cadrul proiectului cu finantare europeana, catre o alta societate comerciala indicata de acesta, fapt care s-a si intamplat.

La data de 23 aprilie 2014, acest din urma agent economic a subcontractat o parte din lucrari catre o alta firma, intre inculpatul Ionescu Ionut Cristian si administratorul firmei existand deja o discutie prealabila cu privire la sprijinirea acestuia din urma in obtinerea de lucrari in cadrul proiectului cu finantare europeana.

Ulterior, in aceeasi luna, inculpatul Ionescu Ionut Cristian i-a pretins aceluiasi administrator, remiterea unei sume de bani cuprinsa intre 3% si 7% din valoarea contractului de lucrari incheiat de SC Hidro Prahova SA (cca 1.000.000 euro), in schimbul ajutorului pentru obtinerea contractului si pentru a beneficia in continuare de sprijinul lui, acordat in exercitarea atributiilor de serviciu, pe parcursul derularii lucrarilor.

In cursul lunii mai 2014, in urma insistentelor repetate ale inculpatului, administratorul a ridicat din contul societatii, o parte din suma pretinsa, respectiv 120.000 lei, bani pe care i-a remis lui Ionescu Ionut Cristian in zilele de 22.05.2014 (50.000 lei), respectiv 25.05.2014 (70.000 lei).

Mai mult, in luna mai 2013, inculpatul Ionescu Ionut Cristian a primit suma de 20.000 lei, pentru ca, in calitatea detinuta, sa favorizeze, in cadrul procedurii de achizitie publica, o societate comerciala in vederea atribuirii unui contract de lucrari, avand ca obiect „Reabilitarea si extinderea SEAU Valenii de Munte, Mizil si Urlati, judetul Prahova” (contract incheiat la data de 30.05.2013).

Inculpatului Ionescu Ionut Cristian i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentat la data de 20 martie 2015, Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, au explicat procurorii DNA Ploiesti.

UPDATE: La sediul DNA Ploiesti au ajuns si Vlad Cosma precum si consilierul local Ionut Ionescu, seful departamentului investitii de la SC Hidro Prahova SA in perioada vizata de ancheta. 

Potrivit unor surse apropiate anchetei, tot la sediul DNA Ploiesti, pentru audieri, vor ajunge astazi si Vlad Cosma, fiul presedintelui suspendat al Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma, dar si un alt senator prahovean. Cu totii vor fi audiati in acelasi dosar in care este cercetat pentru deturnare de fonduri europene si cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu.

In prezent, in urma audierilor procurorilor DNA Ploiesti in acest dosar, Mircea Cosma, Vlad Cosma dar si deputatul independent Sebastian Ghita se afla sub control judiciar, in timp ce Iulian Hertanu se afla in arest preventiv.

Citeste si: FILMUL audierilor de la DNA Ploiesti in dosarul extinderii canalizarii de la Comarnic. Persoanele aduse in fata procurorilor pana in prezent. VIDEO

 Alexandra Hertanu, sora premierului victor Ponta, audiata la Ploiesti in dosarul extinderii de canalizare de la Comarnic. Mesajul lui Victor Ponta. VIDEO

 FILMUL EVENIMENTELOR DE LUNI. Mihai Coman si Razvan Ciorba audiati luni la DNA in dosarul canalizarii de la Comarnic. Razvan Alexe, aflat in arest la domiciliu, a ajuns si el la DNA. VIDEO

 Liviu Munteanu, Dumitru Pantea si Ilie Dragan, adusi joi la audieri in dosarul “Canalizarii de la Comarnic”. VIDEO

Leave a Comment