Radioterapia, decontata complet

radioterapie

Veste buna pentru bolnavii de cancer din Romania. Radioterapia va fi decontata complet, indiferent ca se va face la stat sau la privat. Un plan de radioterapie ii costa pe suferinzii de cancer chiar si cateva mii de euro.

Statul le intinde o mana de ajutor bolnavilor de cancer. Astfel radioterapia va fi decontata indiferent ca se va face la stat sau la privat. Anuntul a fost facut de catre ministrul Sanatatii, Nicolae Baniciou, care a adaugat ca va fi demarat un program national de radioterapie care presupune achizitia de aparatura de ultima ora.

In Prahova exista in momentul de fata aproximativ 3000 de bolnavi de cancer, care  pe langa lupta cu boala cumplita, trebuie sa lupte si cu dificultatile financiare. Prea putini sunt cei care isi permit sa-si plateasca tratamentele. Ministerul Sanatatii va demara in scurt timp un program national de radioterapie.

Daca pana acum costurile cu radioterapia erau decontate partial de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, bolnavii beneficiaza acum de gratuitate completa. Si asta le da o sansa in plus la viata.

Radioterapia este una dintre principalele metode de tratament in cancer si foloseste radiatiile ionizante in terapia tumorilor maligne. Scopul sau principal evitarea aparitiei recidivelor tumorale. Radiatiile ionizante distrug celulele tumorale. In urma interactiunii, celulele tumorale nu se mai multiplica si, ca urmare, tumora nu mai creste ci se micsoreaza, uneori pana la disparitie.

Daca tumora a fost deja operata, radioterapia are scopul de a distruge grupurile de celule maligne care pot persista in zona patului tumoral.

 

Text: Andreia Marin

Leave a Comment