Prahova, sub COD GALBEN DE CANICULA. Masurile luate de autoritati in aceste zile. VIDEO

Un val de canicula a lovit judetul nostru, iar meteorologii avertizeaza ca urmeaza o saptamana cu temperaturi extrem de ridicate. Puse in fata unui astfel de scenariu autoritatile sunt nevoite sa ia masuri speciale pentru a se asigura ca populatia este in siguranta. Toate acestea au fost discutate ieri de catre prefectul judetului nostru, Rodica Paraschiv, in cadrul unei videoconferinte coordonata de premierul interimar, Gabriel Oprea.

PicMonkey Collage

Daca saptamana trecuta ne-am confruntat cu o vreme capricioasa, zilele acesta ne pregatim pentru temperaturi desertice. Un val de aer fierbinte saharian a ajuns deasupra Romaniei, iar autoritatile au intrat in alerta. Pentru a evalua masurile ce vor fi aplicate la nivelul fiecarui judet in conditiile fenomenelor de canicula si dinsconfort termic, premierul interimar Gabriel Oprea a convocat toti prefectii in cadrul unei videoconferinte. Acesta le-a cerut autoritatilor sa cunoasca problemele comunitatilor si sa identifice persoanele care prezinta un risc ridicat in ceea ce priveste starea de sanatate.

Gabriel Oprea a mai precizat ca in zonele aflate sub avertizare meteo de canicula vor fi amenajate spatii climatizate unde oamenii sa poata avea acces, iar in acest sens premierul interimar a indemnat inclusiv solicitarea de spijin din sectorul privat, apreciind ca astfel de spatii pot fi amenajate in farmacii, magazine mari sau alte spatii comerciale. La Ploiesti inca de la primele ore ale zilei, au fost amanajate trei puncte de prim ajutor la Casa Sindicatelor, Palatul Administrativ si in Centrul Civic. Pavilioanele dotate cu dozator cu apa potabila vin ca o mana cereasca pentru cei nevoiti sa umble prin soarele dogoritor la orele pranzului.

Masuri speciale au luat si restul institutiilor locale si judetene din Prahova.

32 de judete dar si municipiul Bucuresti se afla sub cod galben de canicula, in timp ce alte patru judete, respectiv Satu Mare, Arad, Bihor si Timis sunt sub cod portocaliu. Miercuri acesta se va extinde in 17 judete din vest si nord est, in timp ce restul tarii va fi sub cod galben.

Canicula, resimtita si la munte. Termometrul din Busteni indica 42 de grade Celsius

Valul de caldura care s-a asternut peste Romania nu vine doar cu disconfort, ci si cu beneficii pentru hotelierii de pe Valea Prahovei. Tot mai multi turisti au invadat statiunile montane de la poalele Bucegilor. In speranta ca vor da peste temperaturi ceva mai suportabile, vizitatorii s-au refugiat care pe unde a apucat, insa aici nu au avut parte de racoarea mult cautata.

Desi vantul a adiat usor, la Sinaia Busteni sau Azuga s-au inregistrat cele mai ridicate temperaturi din acest an. Proverbiala “racoare de la munte” nu s-a simtit pe deplin, iar turistii au incercat sa faca fata asa cum au putut.

La Busteni, spre exemplu, turistii straini care au pornit in drumetii spre platoul masivului Bucegi au fost prinsi pe picior gresit.

Din pricina temperaturilor foarte ridicate, termometrele stradale au luat-o razna, ajungand sa indice chiar si 42 de grade Celsius. Angajatii primariei au facut tot posibilul sa remedieze defectiunile, pentru a nu induce populatia in eroare.

Desi s-au bucurat de numarul mare de turisti ajunsi la munte, proprietarii pensiunilor au avut insa si motive de nemultumire.

In speranta ca la altitudini mai mari vor gasi racoarea mult cautata, foarte multi turisti au pornit in aceste zile in drumetii pe potecile montane. Salvamontistii patruleaza pe cele mai aglomerate trasee si ii sfatuiesc pe acestia sa poarte imbracaminte de culori deschise, sa aiba tot timpul rezerve de apa la indemana si sa nu se abata sub nicio forma de la potecile marcate.

Leave a Comment