Polițiști mușcați de un bețiv…cazul nu poate fi mediatizat

Unii tembeli cu funcții din IJP Prahova nu vor nici în ruptul capului să înțeleagă că presa le poate fi un aliat de nădejde tuturor polițiștilor. Pedofilul Frumuzache a fost prins datorită mediatizării excesive a cazului. Chiar dacă se muncea pe rupte cele două informații care au dus la identificarea infractorului au venit de la cetățenii care au auzit despre caz în mass-media.

Jurnaliștii care prestează în domeniul ”eveniment” sau cei de investigații știu că Poliția încearcă să influențeze deciziile date în Justiție prin mediatizarea cazurilor. De exemplu, un bărbat a fost arestat sub acuzația de ultraj contra bunelor moravuri pentru că n-a oprit la semnalul agenților. Judecătorul a spus la un moment dat: ”n-aveam cum să nu îl arestez la cât tam-tam a făcut Poliția în presă”. Patru tineri care au distrus un bar cu bâte și săbii au fost cercetați în stare de libertate fiind acuzați tot de ultraj contra bunelor moravuri, dar cazul nu a fost puternic mediatizat.
Trageți dumneavoastră concluziile.

Revenind la tembeli, ei nu vor ca presa să scrie despre cazurile de ultraj. Se zice că ”nu dă bine la imaginea instituției”. În urmă cu vreo doi ani, polițistul lovit de un infractor cu pumnul în față a fost pus de un șef să scrie în raport că a dat din greșeală cu capul în ușa biroului.
Polițistul de la secția doi înjunghiat de un bețiv a fost un alt caz care nu trebuia mediatizat. Pentru că eu am scris în exclusivitate despre subiect și am fost la spital în noaptea în care agentul se zbătea între viață și moarte a ieșit mare vâlvă în Poliție, problema unora fiind de unde am eu informația.
Această mentalitate pur milițienească la care se adaugă și nepăsarea  unor magistrați care tratează cazurile de ultraj la fel ca pe cele de furturi de găini a dus la tot felul de situații, fără precedent . Polițiștii din stradă sunt uneori umiliți de infractori. Fără a avea suportul șefilor, procurorilor și judecătorilor preferă să tacă. Eram în direct, în cadrul unei emisiuni televizate, când am primit un mail de la un polițist. Acesta fusese scuipat de hoții din buzunare de la Hale, nemulțumiți că prezența acestuia le încurca planurile de furt. Mă întreba polițistul ce e de făcut. ”Dacă mă duc la șefi îmi spun să tac din gură, dacă mă duc la procuror îmi dă cu lucrarea în cap”. O situație de tot rahatul, trebuie să recunoaștem.

Zilele trecute doi polițiști au fost mușcați de un bărbat. Mai mulți jandarmi și agenți de Poliție au intervenit în cartierul Cina pentru a aplana un conflict. Bărbatul care provocase scandalul era băut, potrivit martorilor, și a început să îi înjure pe polițiști. La un moment dat a încercat să lovească un jandarm așa că a fost imobilizat. Deși aflat la pământ, bărbatul a reușit să muște un polițist de picior. Celălalt polițist care a sărit în ajutorul colegului s-a ales și el cu o mușcătură în zona abdomenului. Dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești. Procurorul de caznu a tratat cazul ca pe un furt de găini și a cerut arestarea preventivă, dar judecătorul de caz a respins propunerea.
Cazul nu a fost mediatizat de IJP Prahova. Dacă era mediatizat fac pariu că se obținea arestarea. Dar poate tembelii nu vor acst lucru.

În America, după o astfel de agresiune atât procurorul de caz cât și șefi din Poliție ar fi ieșit în presă cu declarații și ar fi făcut presiuni pentru o pedeapsă usturătoare care să fie folosită drept exemplu pentru alte persoane care se gândesc să agreseze agenți de ordine publică.
A fost un caz oarecum asemănător și aici în SUA. Un bărbat, aflat sub influența drogurilor, a mușcat o persoană de față.
Asemănarea cu cazul din Ploiești este că nici infractorul american nu a fost arestat.
Deosebirea este că a fost împușcat mortal de polițiști.

1 Comment

  1. doru says:

    o mica adaugare… Individul care l-a injunghiat pe politistul de la Sectia 2 (lasandu-i sechele pe viata) a fost de curand eliberat conditionat, dupa doar doi anisori si-un pic… Multe multumiri Ministerului de Justitie… Nici macar nu l-a lasat sa se acomodeze pe salteaua ce i-a fost repartizata… Bine asa… Keep up the good work…

Leave a Comment