Nu tremur la cutremur, campania MAI care explica ce trebuie facut in caz de cutremur

Ce facem in caz de cutremur? Aceasta este intrebarea din ce in ce mai vehiculata in ultimul timp. In sprijinul cetatenilor, vine si Ministerul Afacerilor Interne care a lansat o campanile intitulata “Nu tremur la cutremur”. Astfel printr-o serie de animatii grafice ne sunt prezentate reguli de baza de care ar trebui sa tinem cont in caz de cutremur. Ce se intampla insa cu oamenii ce locuiesc in cladiri cu un risc seismic ridicat?

animatie cutremur

In cazul unui seism major in Prahova aproximativ 100 de blocuri construite inainte de 1977, cele mai multe situate in cartierul Nord dar si in zonele de Sud si centru, risca sa fie puse la pamant, de primul cutremur cu o intensitate mai mare de 7 grade pe scara Richter. In acest sens Primaria Ploiesti, cu greu obtine fonduri pentru reabilitarea acestor cladiri.

In fiecare an, pana in luna mai, primariile din judet depun tabele cu blocurile ce necesita o expertiza la Consiliul Judetean, urmand ca mai apoi acestea sa fie trimise catre Minister pentru a se aproba distribuirea de fonduri.

Astfel pentru pregatirea si preventia cetatenilor Ministerul Afacerilor Interne, a lansat o campanile intitulata “Nu tremur la cutremur”, care consta in 7 spoturi, ce detaliaza fiecare situatie posibila , in caz de seism.

Astfel de spoturi au fost realizate si in caz de cutremur in centru comercial, la serviciu, la scoala, acasa, pe strada sau pentru pregatirea in caz de cutremur.

De altfel ploiestenii sunt informati dar si pregatiti. Acestia stiu cum trebuie sa ractioneze in caz de un seism de mare magnitudine.

Dar campania ministerului afacerilor de interne nu se bucura momentan de foarte multa popularitate in randul ploiestenilor.

Din pacate in caz de cutremur judetul Prahova ar fi grav afectat. In urma unei analize realizata de o firma de asigurare, ce a impartit judetele din Romania in functie de gradul de expunere la cutremur. Printre acestea se afla si judetul Prahova, inclus in categoria cu cel mai ridicat grad seismic.

Leave a Comment