Mutarea lui Vladimir Putin care l-ar face IMUN sanctiunilor UE

putin

Gigantul rus de stat Gazprom este la un pas de a semna un contract pentru livrarea de gaze naturale in China, pe o perioada de 30 de ani. Un eventual esec in incheierea acestei intelegeri ar putea expune vulnerabilitatea companiei fata de UE, principala piata de deschidere a resurselor rusesti. 

Oficialii Gazprom discuta cu partea chineza pretul de baza care va fi inclus in formula de calcul a facturii la gaze pe care Beijingul ar urma sa o plateasca in urmatoarele decenii. Intelegerea ar urma sa fie “parafata” chiar de presedintele rus Vladimir Putin, cu ocazia vizitei sale la Beijing, programata pentru saptamana viitoare, scrie Reuters si citat de gandul.info

Rusia si China negociaza de mai bine de deceniu livrarea a 38 de miliarde de metri cubi pe an, insa contractul a fost amanat de mai multe ori din cauza unor dezacorduri legate de pret.

Avand in vedere tensiunile dintre Rusia si Occident, pe fondul crizei din Ucraina, Moscova este interesata sa gaseasca piete alternative pentru comercializarea resurselor de petrol si gaze naturale, noteaza jurnalistii straini.

Saptamana trecuta, China National Petroleum Corp a anuntat ca a ajuns la o intelegere cu Gazprom si urmeaza sa semneze un contract cu gigantul rus in timpul vizitei presedintelui Putin.

Presedintele executiv al Gazprom, Alexei Miller, a confirmat de asemenea ca negocierile sunt intr-o faza avansata, singurul lucru care mai ramane de stabilit fiind pretul.

„La ora actuala mai exista o singura intrebare legata de pretul de baza care se va folosi drept baza intr-o formula pe care am agreat-o deja cu partea chineza”, a precizat Miller, pentru postul public de televiziune Rossiya 24.

Aproximativ 80% din veniturile Gazprom provin din livrarile de gaze in Europa.

Analistii sustin ca daca Rusia nu va reusi sa semneze un contract cu China, cel mai mare consumator de energie din lume, Gazprom si-ar expune dependenta de tarile europene, ceea ce le-ar da chinezilor o mana superioara in negocierile viitoare.

Leave a Comment