MNAR: expoziția „Charles Leirens – Inteligența Privirii: Portrete de Artiști – 1933 – 1960”

Muzeul Național de Artă al României, Wallonie-Bruxelles International, Delegația Wallonie-Bruxelles la București și Muzeul Fotografiei din Charleroi, Belgia, vă invită în perioada 28 septembrie – 2 decembrie 2012 la expoziția de fotografie “Charles Leirens – Inteligența privirii. Portrete de artiști 1933 – 1960″, eveniment organizat în cadrul programului special prilejuit de aniversarea a zece ani de existenta a Delegației Wallonie-Bruxelles la București.

Expoziția prezintă o selecție de 60 de fotografii-portret ale unor mari personalități culturale ale secolului XX – scriitori, muzicieni, artiști plastici, cineaști, filosofi, istorici de artă -, realizate de omul de cultură belgian Charles Leirens în perioada 1933-1960.

Printre chipurile imortalizate de Leirens îi întâlnim în expoziție pe: Eugen Ionescu, Andre Gide, Jean Cocteau, Paul Valery, Andre Malreaux, Bela Bartok, Nicolas Nabokov, Marc Chagall, James Ensor, Aristide Maillol, Rene Magritte si mulți alții. Lucrările provin de la Muzeul Fotografiei din Charleroi.

Cu studii în drept și o bogată carieră de muzician, Charles Leirens (1888-1963) se face remarcat ca animator al vieții culturale din capitala Belgiei, în calitate de fondator al Maison d’Art din Bruxelles – un loc in care se organizează spectacole, expoziții, conferințe și dezbateri, dar mai ales un spațiu în care artiștii se întâlnesc cu publicul lor, în care se stabilesc legături și se fac schimburi de idei.

În 1933 Leirens redescoperă fotografia – o mai veche pasiune a sa – și începe să realizeze, ca autodidact, primele portrete. Până la sfârșitul vieții va realiza aproape 250 de portrete de artiști, mulți dintre aceștia fiind prieteni apropiați de-ai lui. Pentru Leirens, fotografierea unui artist înseamnă cel mai sincer și autentic mijloc de a cunoaște omul din spatele operei.

Leave a Comment