Ministerul Sanatatii a pierdut numai in Prahova peste 6.000 de euro pentru emiterea cardurilor de sanatate pentru persoane decedate. Suma totala aruncata pe fereastra in judet. VIDEO

Prahovenii nu dau nicio importanta cardurilor de sanatate. Mai bine de jumatatate din cele distribuite prin Posta Romana in judetul nostru, nu au fost activate, iar problemele nu se opresc aici. Inca din luna februarie, de cand a inceput emiterea acestor carduri, nu mai putin de 2514 prahoveni decedati au fost considerati in continuare asigurati, iar mai bine de 10.000 de persoane nu si-au ridicat nici pana in prezent bucata de plastic. Costul total al pierderilor se ridica la sute de mii de euro, bani ce ar fi putut fi investiti in sistemul sanitar prahovean.

PicMonkey Collage 2

Probleme au existat inca de la implementarea proiectului referitor la cardul de sanatate, iar utilizarea acestuia era incerta. De la 1 mai, se vorbea de obligativitatea folosirii, insa pana la acest moment nu se cunoaste o data exacta.

Asta daca asiguratii au intrat in posesia lui. In Prahova, doar 97% dintre persoanele asigurate si-au ridicat cardul national de sanatate. Asta inseamna ca 10.076 de prahoveni nu au trecut pe la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate Prahova pentru a ridica documentul, sau l-au refuzat cu totul. Pe toate acestea Ministerul Sanatatii a cheltuit mai bine de 20.000 de euro. Exista insa si o alta categorie de asigurati, cei care au cardurile blocate.

Nu mai putin de 1121 de carduri au fost blocate din diferite motive tehnice iar 149 din cauza refuzului pe tema religioasa sau de constiinta. Pe langa acestea se mai adauga alte 1124, carduri suspendate, ce au fost declarate furate sau pierdute dar si cele 2514 carduri emise pentru persoanele decedate.

Din totalul de 532.092 de carduri distribuite in judetul Prahova prin Posta Romana, 256.054 sunt la acest moment inactive. Ceea ce inseamna ca aproximativ 50% din asiguratii prahoveni nu au folosit pana la acest moment, niciodata bucata de plastic.

La un calcul simplu putem observa ca Ministerul Sanatatii a risipit mai bine de 700.000 de euro in cazul cardurilor neactivate, 20.000 de euro pentru cele neridicate inca de la Casa Nationala de Sanatate, 6.000 de euro pentru cele emise persoanelor decedate si 400 de euro in cazul celor ce au refuzat primirea acestuia, din motive religioase. Astfel nu mai putin de 726.400 de euro au fost aruncati de fereastra de catre minister numai in judetul Prahova.

Aceasta suma ar putea fi diminuata, treptat odata cu cresterea numarului de asigurati ce aleg sa isi activeze cardul.

Leave a Comment