LISTA produselor traditionale din Prahova, atestate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale. Bucatele din judet care au ajuns cunoscute international. VIDEO

Noile proceduri de atestare a produselor traditionale implementate la finalul anului 2013, par sa ii fi speriat pe prahoveni. Acestia nu au mai depus cereri de recunoastere a bunatatilor culinare ale zonei la fel de mult ca in alti ani… Spre exemplu, in 2014, un singur produs prahovean a fost atestat drept traditional.

PicMonkey Collage

Lista produselor traditionale atestate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale se scurteaza pe an ce trece. Asta dupa ce regulile pentru cei care vor sa obtina certificate de fabricare a produselor traditionale s-au inasprit.

Asa a ajuns Prahova ca in 2014 sa aiba in registrul national al produselor traditionale inscris un singur produs. Un producator din Doftana se poate lauda asadar cu titlul de traditional pentru pastravul afumat in cobza de brad.

Spre deosebire de anul trecut, 2013 a stat ceva mai bine la capitolul atestate obtinute de prahoveni, numarul acestora ajungand la 17. Printre produsele recunoscute ca fiind traditionale in judetul nostru, in urma cu 2 ani, se numara tocanita de legume abgica, slanina afumata , sunculita taraneasca, cascaveaua afumata, carnatii picanti, pastrama de oaie si pulpa de porc afumata. Cele 17 produse sunt fabricate de 3 producatori autohtoni.

Si in 2012 prahovenii si-au dorit ca produsele lor sa fie atestate drept traditionale, 11 dintre acestia primind un raspuns favorabil din partea Ministerului Agriculturii si dezvoltarii regionale. Atunci, printre produsele recunoscute ca fiind traditionale s-au numarat pastrama, muschiul tiganesc, cotletul afumat si carnatii de oaie.

Faima produselor traditionale prahovene a depasit insa granitele tarii. Asa se face ca opt astfel de bunatati sunt certificate international. Este vorba despre branza, telemeaua si cascavalul de Batrani, cascaveaua de Doftana, tuica si palinca de Chiojdeanca, ţuica de Bertea şi ţuica nobilă de Măneciu.

Leave a Comment