Liderul “Portofel”

Citind titlul, cei care mi-au dat informații din vremuri apuse, când se presupune că liderul de care voi face vorbire cocheta cu hoții din buzunare, probabil se vor aștepta să dezvolt subiectul. Nu o voi face din motive lesne de înțeles. Și chiar dacă ar fi așa, și cu asta închei, este de apreciat că cineva care în tinerețe a încălcat legea acum a trecut de cealaltă parte a baricadei, nu? Zic și eu.

Pe liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Florian Ioniță, l-am cunoscut în urmă cu câțiva ani, la scurt timp după ce câștigase un proces cu Ministerul de Interne privind plata unor drepturi bănești către polițiștii prahoveni. Pe atunci eu eram catalogat, grație dezinformărilor făcute de inspectorul șef Iulian Bach, drept dușmanul de moarte al polițiștilor. Ioniță, apelând la câteva trompete din presa locală, îmi trimitea un mesaj:”ia să văd, Stavri mediatizează și aceste lucruri sau el știe să scrie doar când polițiștii fac greșeli?”. Așa că l-am sunat imediat și ne-am întâlnit. I-am explicat că nu-s dușmanul public al Poliției și am luat detaliile subiectului iar a doua zi a apărut articolul pe prima pagină a ziarului la care lucram.
De atunci ”prietenia” noastră a continuat în spațiul virtual unde domnul Ioniță ținea să mă contreze prin comentarii pătimașe, fără probe, la orice articol negativ la adresa IJP. Și au fost destule. Uneori se mai și făcea de râs, dar ăsta e riscul meseriei. Spiritul său de luptător, chiar dacă era doar la nivel declarativ, m-a făcut să îl apreciez.
L-am apreciat și mai mult când și-a furat-o din cauza mea. L-am sunat să îi cer un punct de vedere referitor la un articol și ne-am întâlnit în fața IJP Prahova. Am stat de vorbă câteva minute apoi Ioniță a fost chemat de șeful IJP Bach. Acesta i-a spus că dacă o singură dată mai stă de vorbă cu mine îi dă șuturi în cur. Cu toate acestea Ioniță nu a dat înapoi și de fiecare dată când am cerut un punct de vedere al SNPPC l-am primit.

Când a fost acel caz cu un polițist de la secția doi înjunghiat de un bețiv, liderul SNPPC, cot la cot cu șeful IJP Prahova de atunci, chestorul Sorin Oprea, s-a zbătut pentru a-l ajuta. La fel a procedat de fiecare dată când un membru de sindicat a avut probleme medicale sau în cazurile în care polițiștii erau loviți în timpul serviciului iar Justiția dădea dovadă de clemență față de cei acuzați de ultraj. Să nu uităm nici că Florian Ioniță a fost în linia întâi când polițiștii au făcut acele proteste și au scandat tot felul de ”urări de bine” la adresa președintelui Traian Băsescu. Ca urmare, a fost amendat cu 10.000 de lei.
Ultima escapadă a neînfricatului lider a fost aceea în care s-a poziționat pe post de trompetă a milițienilor din IJP Prahova. Băgat la înaintare de bravii săi colegi, Ioniță a aruncat bomba în presă: SNPPC mă va acționa în instanță pentru prejudicii de imagine aduse Poliției. Dar n-au trecut 48 de ore și milițienii parșivi s-au dat înapoi și l-au lăsat singur pe Ioniță care nu a avut încotro așa că a lăsat-o moartă, după o ieșire televizată în cadrul căreia n-a găsit niciun motiv pentru a mă da în judecată.
Imediat după alegeri ceva s-a întâmplat. Mai mulți polițiști, brusc, s-au hotărât să-l ”linșeze mediatic” pe lider. Umblă vorba că a uitat menirea sa și s-a aliat cu ”dușmanii”. Am înțeles, nu știu cifrele, că unii polițiști s-au retras din SNPPC pentru a se înscrie la Pro Lex. Săptămâna trecută am primit niște informații pe care le voi publica acum, din păcate fără punctul de vedere al lui Ioniță care nu mai acceptă dialogul.
1. Liderul SNPPC a cerut în scris ministrului de Interne să îi dea afară pe polițiștii de la Serviciul Logistică pe motiv că aceștia nu fac nimic. Merită menționat faptul că vorbim și de membrii SNPPC.
2. Pe intrapol, serviciu accesibil numai cadrelor MI, a apărut informația că Ioniță este consilier juridic al Ordinului Național al Polițiștilor, situație care îi ocupă timpul alocat teoretic pentru rezolvarea problemelor membrilor SNPPC.

3. Abonamentele la telefonia mobilă. Dacă atunci când un membru de sindicat încheie contract la Pro Lex se dă 40 de euro discount reprezentând puncte bonus, la SNPPC banii respectivi se duc la sindicat și se întorc în teritorii sub formă de sporuri/bonusuri pentru liderii de sindicat și vicepreședinți. Un alt aspect interesant este că la semnarea contractului prin SNPPC polițistul este pus să semneze o hârtie prin care acceptă să plătească o sumă de bani în cazul rezilierii contractului. Doar că pe hârtie nu este trecută nicio sumă, practic se semnează în alb, ulterior putând fi trecută orice sumă de bani.
4. Ajutoarele pentru înmormântări sau cazuri de boală. Deși polițiștii plătesc de ani de zile cotizațiile, în cazul în care se retrag din sindicat sunt obligați să returneze banii primiți.
5. În urmă cu câteva zile un polițist membru SNPPC stătea de vorbă în curtea IJP cu Florian Ioniță. Șeful IJP Prahova a trecut prin zonă și l-a văzut pe polițist că avea cioc așa că i-a ordonat să se bărbierească. Ioniță a început să râdă și a plecat. Care ar fi problema aici? Simplu. Potrivit legislației, acum polițiștii au voie să poarte cioc sau barbă, chiar să își facă și tatuaje cu condiția ca acestea să nu fie la vedere. Dacă șeful IJP nu cunoștea legislația, să zicem preocupat fiind cu treburi manageriale, și a comis un abuz, liderul apărător al drepturilor polițiștilor ce păzea?

Titlul articolului este inspirat dintr-un editorial al jurnalistului Cristian Tudor Popescu. Acesta a scris un articol despre Mircea Dinescu intitulat ”Poetul Dinescu – ucis de Poetul Portofel”. Mi s-a părut titlul cel mai potrivit. Așadar, să păstrăm respectul cuvenit pentru cel ce a fost liderul SNPPC, ucis acum de liderul „Portofel”.

 

2 Comments

  1. vasile says:

    acest om este ahtiat dupa bani.are 80 milioane pe luna din banii nostri, ai prostilor care il platim.sa-ti fie rusine florine.ce faci tu pentru noi.am auzit ca mananci la mese cu dosaru.asa ne aperi tu pe noi.de fapt agent la agent trage,nu te mai satura dumnezeu

  2. dorin says:

    ma retrag din sindicatul acestui nesimtit. imi mananca banii si pacaleste oamenii si pe deasupra nici nu imi apara drepturile. seful meu a inceput sa strige la mine cand l-am vorbit de rau pe pacaliciul asta. era hot de buzunaru prin anii 90 poreclit “şuchi” iar acum e mare si tare. nu mai stati in sindicatul lui fratilor ca va vinde cum m-a vandut pe mine. mai sunt si altii si alte alternative mai bune. mai e snap si pro lex. loc e sa ma apere si pe mine cineva.

Leave a Comment