Irina Nistor: Geo Saizescu, un regizor de comedie strălucit;o prezență extrem de cinematografică

Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că Geo Saizescu – care a murit la vârsta de 80 de ani – a fost un regizor de comedie strălucit, într-o perioadă în care exista o “cenzură acerbă”, afirmând că cineastul a fost o prezență “extrem de cinematografică în sine”.

irina nistor

“A fost un regizor de comedie strălucit, mai cu seamă într-o perioadă în care era o cenzură acerbă și a reușit să facă niște filme extrem de speciale și de îndrăgite de publicul nostru, inclusiv în prezent, căutate de fiecare dată când mai sunt proiectate, cred că pe primul loc aflându-se ‘Păcală’ și după aceea ‘Astă seară dansăm în familie'”, a declarat pentru MEDIAFAX Irina Margareta Nistor.

De asemenea, aceasta a subliniat că Geo Saizescu era “un personaj” fără să facă un efort foarte mare, adăugând că “așa i-a fost dat să fie”.

“I-a reușit foarte bine ‘Eu, tu și Ovidiu’, care era o comedie muzicală, un gen mult mai rar în România și să nu uităm că se întâmpla asta în 1977. A făcut inclusiv un film polițist, ‘Șantaj’, la care a lucrat cu Rodica Ojog-Brașoveanu, și a jucat la rândul lui, nu numai în filmele sale, unde avea o apariție așa ca Hitchcock (Alfred, n.r), și în filmele altor regizori importanți, cum ar fi Ion Popescu-Gopo, unde, în ’61, juca în ‘S-a furat o bombă’, mai târziu avea să joace în ‘Lumina palidă a durerii’, care este un film extrem de dramatic, iar ‘În Buletin de București’ a rămas neuitat. Era o prezență extrem de cinematografică în sine. Era un personaj fără să facă un efort foarte tare. Așa i-a fost dat să fie dintotdeauna”, a declarat aceasta.

 

Leave a Comment