ÎNCEPE POSTUL CRĂCIUNULUI / VIDEO

CraciunAstăzi începe Postul Craciunului. Acesta durează 40 de zile, dintre care multe cu dezlegare la pește, ulei și vin. Excepție face Ajunul Crăciunului, când credincioșii țin post negru.
Postul Crăciunului este al doilea ca împortanță după postul Paștilor și se încheie pe 24 decembrie. Cea mai aspră zi de postire este chiar ajunul Nașterii Domnului în care credincioșii țin post negru.
În rest se dă dezlegare la pește și preparate din pește, precum și la vin și untdelemn în toate zilele de sâmbătă și duminică, cuprinse în perioada 22 noiembrie – 14 decembrie, inclusiv.
Biserica vorbește despre Postul Crăciunului ca despre un post al bucuriei, pentru că el anticipează Nașterea Mântuitorului Iisus. În acest interval, credincioșii se roagă pentru liniștea sufletească a întregii familii, pentru iertarea greșelilor făcute cu voie și fara voie, dar și pentru rudele și pentru prietenii aflați la ceas de cumpănă. Totodată, creștinii participă la slujbele din timpul Postului Crăciunului, slujbe binecuvântate cu o puternică încărcătură emoțională, se sfătuiesc cu duhovnicul lor și se împărtășesc.
În Ajunul Crăciunului credincioșii așteptă preotul acasă să le aducă vestea Nașterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbatoare.
redactor: Andreia Marin

Leave a Comment