Impozitul pe venit al microintreprinderilor ar putea fi diminuat la 1.5%

Impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor, care a fost introdus la inceputul acestui an, ar putea fi redus la 1.5% din luna iulie.

maria grapini 2

Intrebata fiind de motivul pentru care a fost luata initial decizia ca impozitul pentru microintreprinderi sa fie ulterior diminuat la 1.5%, dupa ce initial fusese stabilit la pragul de 3%, Maria Grapini, ministrul pentru IMM si mediul de afaceri, a explicat ca ar putea reprezenta un imbold pentru aceste entitati private, si ar putea trece intr-un alt prag de impozitare.

“Eu cred ca argumentele si analizele noastre au fost convingatoare. Ministerul Finantelor face acum studiu de impact pentru reducerea acestui impozit de la 3% la 1,5% (…) Cota de 1,5% mi se pare mai etica, mai ales ca din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. Interesul meu este sa colectez, dar si sa le dau sansa sa se dezvolte, sa creasca si sa intre ulterior intr-o alta categorie de impozitare”, a declarat Grapini pentru MEDIAFAX.

Ea a aratat ca in trecut s-au incasat sume foarte mici din impozitul pe microintreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare si la o transparenta mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc.

Grapini sustine ca o astfel de abordare s-a avut in vedere si la nivelul firmelor din servicii, unde s-au derulat analize pe patru sectoare: hoteluri si pensiuni, restaurante, cafenele si service-uri auto.

Ministrul a aratat ca in ultimii ani service-urile auto au platit impozite mai mari decat toate spatiile de cazare din Romania.

Grapini doreste o impozitare pe cod CAEN, care sa fie corelata cu randamentul din fiecare industrie si cu vadul comercial.

“Consider ca trebuie facuta o analiza ce vrem sa dezvoltam, cat ne costa si sa ne programam dezvoltarea sectoarelor in functie de ritmul in care vrem sa investim si cat putem si in ce scop”, a adaugat Grapini.

Leave a Comment