ICCJ discuta astazi dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis si decide daca recursul ANI este admisibil

Kalus IahannisJudecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) urmau sa ia in discutie in 18 noiembrie dosarul primarului Sibiului, dar au amanat dezbaterea pentru astazi. Magistratii trebuie sa decida daca recursul ANI este admisibil si, eventual, daca primarul Sibiului si presedintele ales al Romaniei a fost in incompatibilitate.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata ca se afla in incompatibilitate si a dispus anularea deciziei.

Hotararea a fost contestata de ANI la instanta suprema. Mai mult, Curtea Constitutionala (CC) va dezbate, din nou, in 9 decembrie, articolul din Legea 161/2003 in baza caruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai multi alesi locali, intre care si candidatul la prezidentiale Klaus Iohannis. Este vorba despre articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, care prevede ca alesii locali sunt incompatibili daca ocupa si functii in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanti ai statului in adunarile generale ale unor societati comerciale de interes national.

“Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu (…) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national”, prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.
Articolul de lege a fost analizat in 7 octombrie de judecatorii constitutionali, care au amanat atunci pronuntarii unei solutii pana la 3 noiembrie, insa in ziua in care trebuiau sa emita o decizie, CC a decis repunerea cauzei pe rol si rediscutarea sa in 9 decembrie. Curtea Constitutionala a validat vineri rezultatul alegerilor prezidentiale, castigate de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a obtinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal intocmit de BEC.

Leave a Comment