EXCLUSIVITATE. Irigatiile in Romania. Intre mit si realitate…trista

Sistemul de irigatii din Romania este la pamant. In cadrul conferintei de presa din data de 24 iulie care a avut loc la Ministerul Agriculturii la care au participat atat premierul Romaniei Victor Ponta cat si ministrul Daniel Constantin s-a discutat setul de masuri de urgenta luate pentru diminuarea  si limitarea efectelor secetei prelungite din Romania, a fost atins si subiectul irigatiilor. 

Din setul de  5 masuri luate cu scopul ajutorarii agricultorilor romani, au facut parte si reducerea tarifelor la apa si electricitate, de la tarif Monom A la tarif Monom B. Dorind sa aflam care ar fi valoarea adaugata a unei astfel de strategii am luat legatura cu reprezentanta Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare filiala Prahova, Nicoleta Ionita. Aceasta ne-a declarat ca aceste reduceri la apa si energie electrica reprezinta un avantaj atunci cand cantitatea de resurse este semnificativa. Cuvantul semnificativ reprezinta cheia intelegerii relevantei masurilor de urgenta. Aflam ca in Prahova spre exemplu, anul trecut au fost contractate doar 12.5 hectare la ANIF Prahova. Ne asumam responsabilitatea de a considera aceste hectare nesemnificative conform criteriului stabilit anterior. Anul acesta ANIF Prahova a contractat 17.5 hectare spre irigare. Nici anul acesta resursele folosite pentru acest total de suprafata contractata nu ni se par semnificative.

Aflam de la  Nicoleta Ionita faptul ca in Prahova exista doar 2 amenajari folosibile de irigare agricola, unul din ele fiind cel situat la Iazul Morilor, ce face fata terenurilor agricole aferente localitatilor Floresti, Filipesti de Targ, Manesti si Cocorastii Colt. Concluzia: in cea mai afectata regiune a Judetului, cea de Sud, doar 2 amenajari de irigatie functioneaza momentan. 

Intrebarea este: ce relevanta au masurile luate de Guvernul Romaniei? Care este avantajul fermierilor? Cum ne ajuta acest lucru, in conditiile in care nu exista obiectul  muncii?

Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, spune ca fermierii nu au posibilitatea de a se racorda la astfel de sisteme de irigatii, intrucat nu exista canalele necesare. Din momentul in care Romania si-a aliniat strategia de dezvoltare rurala la normele europene, canalele de irigatii au trecut din patrimoniul statului in mandatul particularilor. Da, ati inteles foarte bine. Daca fermierii vor apa, trebuie sa sape dupa ea la propriu. Cu alte cuvinte, trebuie sa reamenajeze sau sa reconstruiasca aceste canale astfel incat ele sa fie folosibile. Abia atunci va circula apa mai ieftina si facturile de curent vor inregistra o scadere semnificativa, DAR doar in anumite zone, intrucat majoritatea canalelor din Romania au fost proiectate in arii cu influenta gravitationala, apa curgand natural, fara sa fie nevoie de motopompe. 

Aceeasi intrebare: cu ce ne ajuta Guvernul Romaniei?

Mai mult decat atat, daca in anii trecuti erau 1.700 de salariati care lucrau pentru exploatarea sistemelor de irigatii din judetul Prahova, in prezent numarul acestora s-a diminuat drastic la 18 angajati. 

Nici in al 12-lea ceas Romania nu este capabila sa beneficieze de sistemele de irigatii la adevarata lor valoare. Daca in anii ’90 3 milioane de hectare erau irigate corespunzator, in prezent doar 70.000 de hectare beneficiaza de un astfel de sistem de irigatii. Adica mai putin de 1% din suprafata totala a tarii care odinioara era considerata “granarul Europei”.

Unde este adevarul? Cine detine statisticile oficiale? Sau in Romania exista o diferenta intre “oficial” si “adevarat”?

Mai multe detalii, in editia de astazi a campaniei SECETA DIN ROMANIA, pe www.ziaruloval.ro. 

Leave a Comment