Eurovisionul începe și pentru români: Cezar intră, joi seară, în concurs

Cezar va concura cu piesa “It’s My Life” (muzică și versuri Cristian Faur) în cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest, transmisă joi, de la ora 22.00, pe TVR 1. 

cezar ouatu int

Conform sursei citate, repetiții, concentrare, determinare – toate îți au finalitatea în cele trei minute în care Cezar se va afla pe scena de la Malmö Arena, în fața celor peste 10.000 de spectatori, dar și a celor peste 100.000.000 de telespectatori din 44 de țări, care vor urmări live evenimentul.

Miercuri, Cezar a avut două repetiții cu costume, cea de-a doua fiind luată în considerare pentru votul juriului internațional de specialitate.

Românii sunt invitați, la ora 21.40, să deschidă televizoarele pe TVR 1, TVR HD, TVR Internațional sau să tastezewww.tvrplus.ro pentru a vedea, într-o ediție specială “Drumul spre Malmö”, moderată de Liana Stanciu, ultimele pregătiri ale lui Cezar înainte de a intra pe scenă, care sunt gândurile lui înaintea semifinalei de joi, dar și ale Alexandrei Toma (backing vocal), cum își fac încălzirea cei patru dansatori – Simona, Sandra, Silviu și Florin – și ce reacții stârnește machiajul lor printre persoanele din culise.

De la ora 22.00, telespectatorii TVR îi vor putea urmări pe artiștii din Letonia, Azerbaidjan, Malta, Islanda, San Marino, Macedonia, Finlanda, Bulgaria, Israel, Norvegia, Albania, Ungaria, Elveția, Georgia, Grecia, Armenia și România disputându-și cele zece locuri în finală alocate acestei a doua părți a competiției.

Potrivit comunicatului, ambele repetiții cu costume desfășurate miercuri au fost apreciate de cei care le-au urmărit, iar Cezar este încrezător și nerăbdător să cânte și pentru telespectatori. “Vocea deosebită a artistului nostru, show-ul puternic al României, precum și piesa «It’s My Life» au făcut ca, la finalul repetiției țării noastre, jurnaliștii aflați în centrul de presă să aplaude prestația României. Noutatea pentru cei care au văzut repetiția din 15 mai a fost apariția celor patru dansatori, pictați complet cu roșu sau auriu”, se spune în comunicatul TVR.

Cezar va concura în cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest 2013, joi seară, unde piesa “It’s My Life” (muzică și versuri Cristian Faur) va intra în competiție pe poziția 17. Românii din țară nu vor putea să îi ofere puncte lui Cezar. Doar românii din diaspora, precum și străinii pe care Cezar i-a cucerit cu vocea sa sunt cei care vor avea posibilitatea să îl voteze.

Republica Moldova, Olanda, Belarus, Belgia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Lituania, Ucraina și Rusia sunt primele 10 țări calificate în finala Eurovision 2013, care va avea loc sâmbătă, după ce au trecut, marți, de semifinala care s-a desfășurat pe scena Malmö Arena (Suedia).

Aliona Moon, reprezentanta Moldovei, care, marți seară, a fost prima țară strigată când au fost anunțați finaliștii (într-o ordine aleatorie), concurează cu o piesă în limba română – “O mie”.

Ediția de anul acesta a concursului Eurovision se desfășoară la Malmö, în Suedia, după ce reprezentanta acestei țări, Loreen, a câștigat, anul trecut, celebra competiție muzicală, cu piesa “Euphoria”.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului ce a avut loc la Baku, Azerbaidjan, cu piesa “Zaleilah”.

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare și voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe țări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediție de ediție. Cu toate acestea, Eurovision își are fanii înfocați. Câștigătorul concursului se bucură de atenție și prestigiu, iar, de-a lungul timpului, printre aceștia s-au numărat și nume care au făcut legendă în muzică – ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan și Celine Dion.

La concurs participă țările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizație înființată în 1950 de 23 de reprezentanți ai televiziunilor europene, într-o conferință care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate și țări non-europene, astfel explicându-se participarea unor țări ca Maroc și Israel.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambițios pentru acele timpuri – televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească țările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediție având loc în Elveția, în 1956. Doar șapte țări au participat în primul an – Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Elveția și Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele șapte țări – o cifră record pentru acea vreme.

Concursul este unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecției naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este “Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.

Leave a Comment