EMOTIONANT. Alpinistul Zsolt Torok s-a intors in Romania din Nepal. Prima vizita a fost la Ploiesti, la prietenul sau Marius Iliescu. VIDEO

Alpinistul roman Zsolt Torok, prins la poalele Everestului, in urma avalansei provocata de cutremurul devastator din Nepal, a revenit, joi seara, in tara, insotit de camaradul sau Justin Ionescu. Vineri dimineata a venit direct la Ploiesti, la prietenul sau Marius Iliescu, romanul care a plecat din Nepal cu doar cateva momente inaintea dezastrului. A fost o intalnire emotionanta si plina de bucurie, pentru faptul ca s-au revazut in siguranta. Momentul insa le-a adus aminte de tragedia pe care au trait-o, dar si de pierderea bunului lor prieten, producatorul American de film Tom Taplin.

PicMonkey CollageTorok

A fost cea mai frumoasa zi de dupa despartirea din Nepal pe care cei doi romani au avut-o. Marius Iliescu se imbarca in zborul ce avea sa il aduca inapoi acasa, cu scurt timp inaintea cutremurului devastator. Zsolt Torok, alpinistul roman insa, se pregatea de expeditia pe Everest. Odata regasiti, si-au amintit clipele frumoase traite la poalele celui mai mare varf muntos din lume, Everestul. Dar si-au amintit cu lacrimi in ochi de pierderea suferita: Tom Taplin, producatorul American de film, cel care avea sa aseze in pelicula istoria taberei de la baza muntelui.

Insa pentru tot restul vietii, ultimele cuvinte din partea lui Tom ii vor readuce aminte lui Zsolt de nenorocirea petrecuta la peste 5000 de metri altitudine. Era pentru alpinistul roman ca un tata.

Isi aminteste cu groaza imaginea unui orasel al alpinistor de elita, odinioara animat de voia buna si povesti motivationale, transformat parca intr-un camp de lupta, pe care s-a purtat o ultima batalie: cea dintre viata si moarte.

Au urmat apoi clipe de cosmar. A indurat frigul si umezeala imbracat in aceleasi haine pentru zile intregi. Minutele pareau ore, iar respiratia adanca a supravietuitorilor, acolo unde oxigenul este rarefiat, trezea de fiecare data amintirea filmului care li se derulase prin fata ochilor.

Pentru Zsolt Everestul a castigat de aceasta data, nu s-a lasat descoperit. Dar romanul are planuri mari pentru viitor. Vrea sa revina acolo si sa puna steagul Romaniei la loc de cinste.

Intors acasa, nu vrea decat sa ajunga la Arad, acolo unde il asteapta caiacul sau, pe care vrea sa petreaca ore in sir, alunecand lin pe Mures. In tot acest timp, o mare dorinta prinde insa contur in inima lui Zsolt. Vrea ca alaturi de colegii lui Tom sa duca la bun sfarsit documentarul despre tabara alpinistilor de la baza Everestului. Si mai vrea sa ajunga la celebrul producator American de film, cel care a lucrat pentru Terminator 2, pentru un ultim omagiu adus lui Tom Taplin.

Alaturi de gandul lui Zsolt este si marius Iliescu, si el impatimit al muntelui, care promite ca va face orice pentru memoria lui Tom.

In vara Zsolt vrea sa cucereasca varful Lenin, din Kîrgîzstan, care se ridica la peste 7000 de metri deasupra nivelului marii. Apoi sa ajunga din nou in Alpi, unde se viseaza deja. Nu va renunta insa la marea dorinta, neimplinita inca: Everestul.

Leave a Comment