EDUCAȚIA, între normalitate și umor negru

Educația din zilele noastre tinde să atingă cote alarmante. Educația elevilor, educația pe care cadrele didactice încearcă să o ofere în cadrul unităților de învătământ, dar și educația noastră, a tuturor.

De la situațiile în care elevii mergeau la școală, dornici să aprofundeze cât mai multe materii, până la imagini cu elevi care fac sex în băile liceelor, profesori care își ies din fire și articulează cursanții, sau , după caz, elevi cărora lovirea cadrelor didactice, li se pare un lucru obișnuit, nu este decât un pas. Un pas pe care îl faci foarte ușor, dar îl asimilezi destul de greu. Îngrijorător! Îngrijorător pentru că părinții stau relaxați știind că odraslele lor merg la școală să învețe, când, de fapt, aceștia fac pe durii și încearcă să iasă în evidență folosind un limbaj demn de mahala, își bat colegii și „expectorează” fără nici un fel de jenă în fața cadrelor didactice.

Guvernanții zilelor noastre, aleși cu sârgunință de fiecare dintre noi, folosind litera legii, încearcă fel și fel de reforme pentru a instaura liniștea în unitățile de învățământ, o liniște care în mod normal ar fi trebui să existe de la sine.

Când vine vorba de un incident în școli sau licee, ne este dat să vedem la televizor, în ziare sau pe internet, fel de abordări. De la “SENZAȚIONAL”, cuvântul folosit de presa diaconesciană, la “ ȘOC, ȘOC, ȘOC!”, abordarea pe care înțeleg să o folosească colegii din televeziunea unde țigara este înlocuită cu nargileaua, în pauzele de publicitate. Toate acestea pentru un alt cuvânt de mare efect “EXCUSIVITATE”.

Toate acestea nu fac decât să îngrijoreze poporul, să inducă o stare de  alertă și, pe alocuri, să crească măcar cu două, trei procente, cota de rating. Și toate acestea nu conduc decât la nesiguranța pe care o resimt oamenii în fiecare zi.

Dar care este, în fapt, starea de necesitate în astfel de cazuri? Ne trebuie show televizat, zeci de ore de anchete în direct, pe durata cărora o pleiadă de minți luminate vin și își dau cu părerea, sau ne trebuie normalitate? O normalitate înțeleasă de toți și explicată pe înțelesul tuturor.

În ceea ce privește EDUCAȚIA de pe plaiurile noastre mioritice, oamenii găsesc de cuviință că cel mai bine este să atace EFECTUL și nu CAUZA. Pentru că efectul în sine produce starea de busculadă. O busculadă de care ei cred că am avea nevoie. La ce bun să ne confruntăm cu o stare de alertă, fie că vorbim de educație, fie că vorbim de orice alt domeniu, când am putea să oprim încă din fașă efectul dezastruos al acestor situații?

De ce nu vrem să fim și noi normali? De ce nu vrem să trăim într-o lume în care NORMALITATEA să fie un lucru prestabilit?

Iar în cazul în care nu vrem lucruri de o asemenea factură, să nu ne mirăm că EDUCAȚIA din România este direct proporțională cu o serie de aspecte precum SEX ÎN BĂILE INSTITUȚIILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PUBLICE, ELEVI BĂTUȚI DE PROFESORI ȘI INVERS, DAR ȘI ADEVĂRATE LUPTE DE K1 ÎNTRE ELEVI PE TIMPUL RECREAȚIEI.

Și dacă lucrurile stau așa, atașez în finalul articolului un material video în care umorul de calitate chiar face rabat de la subiecte murdare de presă, scandal și batjocură. Vizionare placută și meditație pe măsură!

 

Leave a Comment