Din nou în colimator!

Aşa cum ne-am şi obişnuit deja, românii şi bulgarii au ajuns iar pe prima pagina a ziarului “Dailymail”.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2290480/Romanian-migrants-blamed-rise-crime-German-town-Duisburg.html

Înainte de a citi articolul, am aruncat o privire pe fotografii … Da … sunt minunaţii noştri rromi din România … Am început să citesc, în ideea de a găsi vreo tendinţă de discriminare sau de campanie antiromânească… Cu părere de rău, am constatat că articolul e cât se poate de obiectiv … real. Citindu-l mi-am adus aminte de ceea ce îmi povestea tatăl meu despre o anumită categorie de rromi.

Eram în timpul comunismului (aveam 8 sau 9 ani), în curtea casei de la ţară, făcem curăţenie cu tatăl meu. Vorbeam diverse cu el bombardându-l cu tot felul de întrebări. Taică-meu avea o plăcere să discute cu mine pentru că eram un bun ascultător, curiozitatea fiind principalul motiv pentru care eram aşa de colaborativ. Conversaţia noastră a fost întreruptă de cineva care striga la poartă:

– “Nene … nene!”

Taică-meu aruncă o privire la poartă … Crezuse iniţial că e vorba de un copil … numai că imediat se şi încruntă … Mă uitam la el întrebător, însă el nu voia să comenteze mare lucru. Se îndreptă alene spre intrarea în curte. Era o femeie de etnie romă, îmbrăcată în haine specifice.

– Ce vrei?!  întrebă taică-meu cu bagare de seamă …

– Ştii, eu sunt din satul X, comuna Y şi … mi-a luat foc casa … şi sunt şi foarte bolnavă … am şi 8 copii …

Taică-meu se scărpină în cap  …

– Măi fată… au mai fost vreo doi zilele trecute şi … tot cam aceiaşi problemă aveau … Cum se face că atâta lume vine cu cerutul şi mai puţini la muncă ?! Uite, dacă vrei sa îţi dau ceva, îţi dau numai ca trebuie să faci ceva pentru asta. Am o bucată de pământ aici aproape şi iarba e cosită de două zile. Hai cu mine la adunat fânul. Nu ne ia mai mult de o jumătate de oră, dar e prea cald acum şi eu sunt cam bătrân şi nu pot sta în soare (avea cam 65 ani) şi îţi dau mai mult decât ceri.

– E … nene, dacă poţi să îmi dai aşa …

– Ştiu eu cum sunteţi voi … nu îţi dau nimic …

A plecat bolborosind, în sinea ei poate chiar blestemând … Eu, curios, îl întreb pe tata:

– De ce nu i-ai dat nimic, săraca are atâtea probleme …

Taică-meu, se uită la mine şi zice:

– Tu nu ştii cum sunt ăştia. Nici în curte nu e bine să îi primeşti fiindcă în timp ce stă de vorbă cu tine, se uită şi împrejur să vadă poate au ceva e furat. Din ochi te fură. Dacă ai ceva mai de valoare, e posibil să îţi vină şi la noapte să te viziteze … Chiar, să nu uit … diseară trebuie să slobozesc câinele.

– Bine, poate ea nu era din aia …

– Poate … dar eu nu am de unde să ştiu, pentru că până dimineaţă ei pleacă şi dacă apucă să îţi ia ceva, nu îi mai găseşti. Tu eşti copil şi nu ştii nimic despre tipul asta de oameni. Nu sunt toţi aşa. Sunt şi de omenie  Sunt o parte din ei. Sunt ;I cei care muncesc şi sunt foarte buni meseriaşi ,dar de arătat arată la fel. De obicei cei ce vin cu cerşitul nu prea sunt “de feţe de oameni”. Unii dintre ei, îşi învaţă copii să fure… Îţi dai seama că pentru unii dintre ei e o mândrie să se laude cu cât şi ce au furat …”

Am rămas un pic uimit de această caracterizare, chiar îl consideram pe tata un pic tendenţios, mai ales că la acea vârstă rămăsesem impresionat de problemele femeii.

Au trecut anii şi părerea generală mi s-a întregit însă tot rămân la concluzia că dacă îi tratezi diferenţiat, se separă şi mai mult de restul populaţiei. În fine e un subiect sensibil şi prefer să nu îl abordez în întregime. Poate şi noi ca români suntem stigmatizaţi pe baza faptelor mai puţin ortodoxe ale unor conaţionali de-ai noştri. Mulţi romi, de nevoie sunt în această “stare de fapt” deoarece resursele le lipsesc (marea majoritate neavând acces la educaţie, fie datorită tradiţiilor, părinţilor sau lipsei banilor, etc) De sute de ani nu prea se găsesc soluţii de integrare deplină a lor   în societatea românească. Articolul cu pricina, îmi aduce aminte de experimentele din timpul lui Ceauşescu. Li se dăduseră case chiar în centrul vechi al Botoşanilor … Rezultatul nu a fost cel scontat … S-au trezit că multe din ele au fost devastate şi unii dintre ei trăiau în condiţii insalubre. Alte guri, vorbeau că unii chiar aveau casele foarte îngrijite … Cu alte cuvinte, părerile sunt împărţite. E uşor să critici dar e mai greu să faci, să vii cu o idee viabilă pentru a rezolva această situaţie. Sunt foarte curios, cum o să se descurce Germania cu o astfel de problemă! Am putea învăţa şi noi românii cum să tratăm astfel de situaţii existente la noi în ţară.

Articolul cu pricina, nu se referă la rromi, ci la români şi bulgari în general, numai că am văzut fotografiile şi … mi-am dat seama despre ce este vorba. Oricum, probabil sunt şi cetăţeni români de naţionalitate română pe acolo. Pe de altă parte, mediul pare ostil pentru oamenii din afara sistemului lor, după cum arată şi fotografia. Grupuri asemănătoare erau şi mai înainte în România …

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2290480/Romanian-migrants-blamed-rise-crime-German-town-Duisburg.html

Vă las să îl citiţi! Aşteptăm criticele dumneavoastră sub formă de comentarii. Mulţumesc!

 

Leave a Comment