Despre Seceta din Romania

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu secretarii de stat Daniel Botanoiu si Achim Irimescu s-au intalnit in data de 6 august 2012, la sediul institutiei, cu reprezentantii organizatiilor profesionale LAPAR, ROMPAN, FNPAR, AGROSTAR, Holstein Ro, Asociatia Comunelor din Romania, OINZR, Asociatia Producatorilor de Zahar din Sfecla din Romania, LUAIR, Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania, Asociatia Fermierilor Romani, Cooperativa Eco Legum Vidra, Asociatia Taranul Sarac, AgriSud Cooperativa Agricola Ilfov, Asociatia Nationala a Tinerilor Producatori Agricoli din Romania, FOUAI Bailesti Calafat, Federatia Nationala Cartoful Romanesc.

Scopul intalnirii l-a constituit dezbaterea mai multor probleme cu care se confrunta fermierii in aceasta perioada, mai exact masurile antiseceta, infiintarea Comitetului National de Initiativa pentru Camerele Agricole si solutionarea problemelor legate de functionarea Programului National de Dezvoltare Rurala si a grupurilor tehnice de lucru.

In urma discutiilor, la solicitarea reprezentantilor FNPAR, LAPAR, PRODCOM, Federatia Nationala Cartoful Romanesc si a Asociatiei Fermierilor Romani, Hotararea de Guvern cu privire la aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutoarelor de stat in agricultura in vederea compensarii producatorilor agricoli din sectorul vegetal afectati de seceta se amana la aprobare pana la urmatoarea Sedinta de Guvern. Amanarea a fost agreata in conditiile in care se vor acorda platile pe unitatea de suprafata, asa cum vor fi discutate in grupele de lucru.

De asemenea, la solicitarea AGROSTAR s-a decis ca fiecare organizatie participanta sa mandateze un reprezentant in vederea constituirii unui „comitet antiseceta”, pentru a dezbate si a aproba, pe baza unui protocol, un set de masuri pe termen scurt, mediu si lung.

In vederea constituirii Comitetului National de Initiativa (CNI), ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a solicitat participantilor sa isi depuna documentele privind reprezentativitatea pana la data de 8 august 2012, urmand ca pe 9 august a.c, sa aiba loc reuniunea referitoare la constituirea CNI.

Totodata, in cursul acestei intalniri au mai fost discutate aspecte legate de reprezentarea organizatiilor profesionale, realocarea fondurilor pentru M125, Ordonanta 82/2011 privind unele masuri de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare, referitoare la tarifele necesare modernizarii sistemului de irigatii.

Alte subiecte dezbatute in cadrul reuniunii de la sediul MADR au fost restituirea TVA catre fermieri, ca urmare a taxarii inverse, acordarea plafoanelor pentru CNDP la ovine si bovine, legislatia privind vanzarea terenurilor agricole catre persoane fizice straine dupa 1 ianuarie 2014. De asemenea, a fost adusa in discutie situatia din sectoarele cartofului si legumelor, cu accent pe sistemele de irigat, precum si problema comasarii terenurilor agricole.

Leave a Comment