De ce cumpărăm din ce în ce mai puține smartphone-uri?

Tot mai mulți utilizatori de telefoane nu doresc să cumpere un smartphone nou la fiecare doi sau trei ani. Vor, mult mai mult, să se bucure de ultimele noutăți datorită actualizărilor de software, fără a trebui să cheltuiască câteodată o mică avere pentru a avea un smartphone nou. Este o viziune mai apropiată de cea a computerelor, unde știm cu toții, ajungem la câțiva ani buni fără a face o nouă investiție.

Ne place să afirmăm de cele mai multe ori că un smartphone este un mic computer de buzunar. Am vrea ca durata de actualizare a unui smartphone să ne permită să păstrăm acest dispozitiv mai mulți ani, aproape cât un computer.

Vânzările de smartphone-uri au scăzut pentru prima în mai multe țări din Uniunea Europeană în 2016 și se pare că fenomenul afectează multe țări dezvoltate. Potrivit analiștilor, ciclul mediu de viață al unui smartphone este între doi și trei ani.

Stim cu totii că oamenii care vor sa-si pastreze smartphone-ul până la 4 sau 5 ani“, a declarat Jan Dawson, analist la Jackdaw Research.

Potrivit firmei de consultanță Chetan Sharma, utilizatorii preferă să-și actualizeze smartphone-ul, pe care îl au deja, cu actualizările de software pentru a reduce costurile. “Ei plătesc un preț întreg pentru noile smartphone-uri, astfel încât aceștia consideră acest tip de cumpărare este ca atunci când își cumpără un calculator nou, doar că acesta ține mai mult. Aceeași concluzie din altă sursă.

Desigur, constructorii de telefoane mobile nu au citit aceste concluzii la care au ajuns de firmele de cercetare de piață.

Apple a fost acuzat de obsolescență prin încetinirea modelelor mai vechi de iPhone cu fiecare actualizare. Cele mai recente noutăți sunt adesea considerate superficiale și nu se dorește, de multe ori, din cauza intereselor ca acestea să fie implementate. Telefoanele noastre inteligente sunt echipate cu procesoare mai puternice și mult mai multă memorie RAM, chiar dacă de cele mai multe ori nu e nevoie de asta. Sunt alte firme de top mondial unde actualizările de software sunt mai numeroase și mai prompte, vorbim aici de Samsung.

Pentru a impune la un ciclu de cumpărare de doi-trei pentru un smartphone, producătorii trebuie să ofere inovații reale, caracteristici tehnologice de ultimă oră și nu în ultimul rând un preț mai mic.

Leave a Comment