De ce conducerea IJP Prahova încurajează mafia din Poliție?

O mutare recentă făcută cu acceptul conducerii Poliției Prahova mă face să fiu ferm convins că mafia din rândurile polițiștilor nu numai că este tolerată dar este și încurajată. În articolul de astăzi voi face vorbire de Toma Dănuț, fost șef la Poliția Vălenii de Munte, schimbat de chestorul Sorin Oprea și trecut pe linie de execuție. Acum, de când PSD taie și spânzură în Prahova, Toma Dănuț a fost avansat șef la Poliția Slănic.
Două mențiuni înainte de a scrie despre actualul șef al Poliției Slănic:
1. La Slănic era tot un incompetent șef, pe nume Miclea. El a fost demult șef la Poliția din Băicoi și în acea perioadă mascații făceau pază în centrul orașului Băicoi pentru că interlopii își făceau de cap. Viorel Dosaru a fost cel care a tras sforile atunci ca Miclea să plece de la Băicoi și tot Dosaru, acum șef al IJP, l-a schimbat pe Miclea cu Dănuț. Dacă la Băicoi Miclea nu putea stăpâni interlopii, la Slănic nu și-a stăpânit subalternii.
Acolo funcționa (posibil să funcționeze și azi) o grupare de infractori care avea ca scop principal comerțul ilegal cu produse petroliere. Doi dintre distribuitori erau polițiști.
2. Tot la Slănic, un polițist pe nume Bărbieru a mușamalizat un accident care s-a soldat cu spitalizarea unei fetițe. Șoferul era beat și polițistul l-a urcat în ambulanță consemnând că soția lui fusese la volan, în ciuda declarațiilor martorilor. Din fericire cazul a fost puternic mediatizat și într-un final dosarul a ajuns la procurorul Eduard Bugeac de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte care a făcut lumină în acest caz și a scos adevărul la iveală.
Revenind la Toma Dănuț, în luna ianuarie 2010 am fost contactat de un polițist care a făcut dezvăluiri incredibile despre combinațiile pe care le făceau polițiștii din Vălenii de Munte. Am publicat atunci toate acele informații, confirmate parțial chiar de șeful IJP Prahova de atunci, chestorul Sorin Oprea. Iată ce spunea polițistul: ”La hotelul Ciucaș, Toma (n.r.-Dănuț Toma) avea restaurantul. Luca de la judiciar are barul de la hotel Ciucaș. Acolo sunt mereu scandaluri și polițiștii care intervin să aplaneze conflictele sunt certați a doua zi de Luca, care le reproșează că îi sperie clienții. Să facă domnul chestor Oprea un control sau să-l controleze pe Luca, pentru că nu se mai poate așa. Mai este o problemă cu recalcularea alcoolemiei. Are un om care îi aduce clienți. Toate alcolemiile ajung cu NUP (neînceperea urmăririi penale). Dacă ești prins băut la volan costă între o mie și trei mii de euro și scapi. Se rezolvă și la Mina Minovici și la procuror. Dacă se face o verificare, dar de sus, undeva la nivel de Corp de Control al Ministerului de Interne iese mai ceva ca la scandalul permiselor auto din Argeș. Așa se face la Văleni, dacă ești prins beat dai bănuțul, se face recalcularea, și se rezolvă.
Pârvu Daniel, șoferul. El e la judiciar dar face pe șoferul comandantului. Dom’ne, e mereu băut la serviciu. Dacă nu bea îl apucă tremuratul. El e la judiciar dar e tot timpul civil pe o Dacie Solenza. A fost șoferul lui Toma. Să facă domnul chestor Oprea verificări pe constatările lui, că doar lucrează la judiciar. El nu face nimic, doar pe șoferul.
Cristian Chivulescu, de la Ordine Publică. Ăsta are taxiurile de la gară, împreună cu Florea Ciprian.
Traian Curcă, e polițist. Și șef de șantier. El construiește case, apoi le vinde. E mai mult afacerist decât polițist, la fel ca Chivulescu. Cătălin Stanciu de la proximitate. Nu muncește deloc. E doar cu mapa în mână și cu ciripitul la șef. Dacă ai de dat bani (șpagă) el e omul de legătură.
Agent Chelba Ștefan, a fost la Rutieră la noi acu a plecat la Rutieră la DN1, are casă la Peco de 500.000 de dolari. Are credite cică, vreo șapte sau opt. Păi le plătește din salariul de polițist? Are bascule (n.r.-camioane) și le bagă la muncă pe șantiere. Dacă cei de pe șantier închiriază alte bascule, Chelba le oprește pe DN 1. Așa că toți trebuie să închirieze de la el. Dom’ne, la Văleni mai toți polițiștii sunt sunt privatizați.
Vă spun eu, nu se mai poate așa. Fostul șef de post de la Măneciu i-a ajutat pe Miclea (Damian Miclea, secretar de stat în MI) și pe Trandafirescu (Ionel Trandafirescu, adjunctul inspectorului șef al IJP Prahova, chestor Sorin Oprea) să ia de la Primărie terenuri. Acum au toți trei case, una lângă alta. Dacă veneați înainte, când era Toma șef, să vedeți cum Mihai bodyguardul intra la Toma în birou și polițiștii așteptau la ușă. Cum să intre un interlop la comandant iar polițiștii să aștepte afară? Mihai ăsta are sabie în portbagaj și nu-l oprește nimeni în trafic să-l controleze. Transmiteți toate astea chestorului Oprea, să ia măsuri că interlopii își fac de cap și polițiștii sunt privatizați”.

Surprinzător, după ce am publicat aceste informații, niciunul dintre cei vizați nu a avut vreo precizare de făcut. Nici liderul SNPPC, comentator fidel și apărător al imaginii Poliției nu a avut nimic de zis. Probabil nici Viorel Dosaru nu va comenta.
Fac mențiunea că nu-l cunosc pe Toma Dănuț, nu ne-am întâlnit niciodată. O singură dată am vorbit la telefon cu domnia sa, prin toamna lui 2009, când documentam un caz. Ca să ne destindem, redau mai jos convorbirea, integral:
(Am sunat pe numărul de fix al Poliției Văleni, am cerut cu cineva din conducere și mi s-a făcut legătura cu comandantul Toma Dănuț. M-am prezentat și am cerut detalii despre un caz cu o bătaie între rude)
Toma Dănuț: Nu cred că sunteți Stavri.
Cătălin Stavri: Ba da, Cătălin Stavri sunt. Acesta este numărul meu de mobil, puteți verifica.
T. D.: Du-te dom’ne, că nu e vocea lui Stavri. Ești altcineva!
C.S.:  Haideți, domn comandant, Stavri sunt. V-am spus.  Ce naiba… Am un caz…
T.D.: Nu sunteți Stavri, știu eu, și spuneți-i lui Cârstea să nu mai facă glume d-astea…
Apoi a închis.

Leave a Comment