CURĂȚENIA DE TOAMNĂ ÎN COMUNA ȘIRNA, JUDEȚUL PRAHOVA

În urma acțiunii de ecologizare la care am participat în luna septembrie, ”Maratonul curățeniei în județul Prahova”, la care au fost prezenți 70 de voluntari din comuna Șirna, am stabilit ca următorul demers să îl întreprindem la noi acasă. De fapt, inițiativa organizării unui astfel de eveniment de conștientizare a importanței păstrării unui mediu sănătos a existat încă din vară, însă la data la care fusese programată să se desfășoare activitatea, timpul nu a fost favorabil demarării acțiunii de curățenie.

sirna4

Așa că, inițiatorii și partenerii evenimentului de atunci: Școala Gimnazială, sat Tăriceni, Biblioteca Comunală Șirna, Primăria și Poliția Locală Șirna, la care s-a adăugat Asociația Let`s Do It, România, în județul Prahova, au organizat în data de 26 octombrie 2017 ”CURĂȚENIA DE TOAMNĂ ÎN COMUNA ȘIRNA”, la care au participat aproape 100 de voluntari reprezentând toate instituțiile partenere, formând două echipe.
De ce?! Când știm bine că nu se face primăvară cu o floare, nici toamnă cu o frunză, nici curățenie într-o comunitate numai cu efortul unora dintre cetățeni…
Pentru că iubim Șirna curată! Pentru că vrem să trăim într-un mediu sănătos și frumos! Pentru că asta depinde de noi! De fiecare în parte! Nu trebuie să aruncăm gunoaiele pe jos, gândind că cineva e plătit să strângă în urma noastră! Trebuie să fim cetățeni responsabili. Dacă nu suntem, poate devenim! Lecția responsabilității pentru păstrarea unui mediu curat se învață încă de la cele mai fragede vârste. Dacă învățăm copilul să fie ordonat, să respecte curățenia și munca altora, nu înseamnă că-l desconsiderăm. Educația nu e o Cenușăreasă! Iar educația se face și practic, nu numai teoretic.

sirna1

Copiii au înțeles acest lucru și au fost foarte bucuroși să se alăture demersului nostru, solicitând și primind acordul părinților pentru a participa la acțiunea de ecologizare a satului lor. Nu e o rușine să fii educat! Poate nu e întotdeauna cool să dovedești că ai cei șapte ani de acasă, dar să ne asumăm ceea ce suntem, ceea ce am învățat de mici: respectul pentru curățenie, respectul pentru munca altuia!
Asociația Let`s Do It, România, în județul Prahova ne-a asigurat resursele materiale pentru a desfășura o acțiune ca la carte, iar Primăria ne-a sprijinit cu partea de transport al deșeurilor care s-au strâns.

sirna3

A fost o zi specială, în care ne-am bucurat și de o ieșire în aer liber, pe ulițele satului. În care am întâlnit consăteni, mulți dintre ei bucuroși că facem ceea ce facem! Copiii au fost ca niște albinuțe harnice într-o zi caldă de toamnă, motiv pentru care un consătean i-a recompensat cu un borcan mare de miere! O formă frumoasă și dulce de încurajare a spiritului civic în rândul copiilor și nu numai!

Leave a Comment