Cu 800 milioane de euro mai putin in agricultura

Pagubele produsede seceta severa din Romania in acest an ar fi putut fi injumatatie daca agricultorii ar fi dispus de un sistem de irigatii corespunzator. Pierderile din acest an din agricultura se ridica la suma de 800 de milioane de euro.

In acelasi timp, faramitarea terenurilor agricole – mai mult de jumatate din terenul agricol este lucrat in exploatatii care dispun de pana la 10 hectare – si productivitatea redusa se numara printre factorii care mentin agricultura locala la mare distanta fata de cea practicata in statele occidentale, potrivit unui raport realizat de Departamentul de Cercetare al Bancii Comerciale Romane (BCR).

„Daca productivitatea din Romania ar fi similara cu cea din Franta, productia de porumb ar fi fost de aproximativ 20 milioane de tone, iar cea de grau de aproximativ 15 milioane de tone. Romania se situeaza pe locul 5 in Uniunea Europeana dupa suprafata totala arabila si este pe cale sa piarda 800 de milioane de euro din cauza productiei slabe din 2012”, a precizat Sorin Mititelu, director Retail BCR.

El vorbeste de o productivitate de pana la 5.000 de euro /persoana pe an in Romania, comparativ cu 37-38.000 de euro in Franta, relateaza agrointel.ro.

Leave a Comment