5 consecințe ale intrării smartphone-ului în viața noastră

Telefonul nostru inteligent ne însoțește peste tot, la serviciu, în timpul liber, în vacanță. Această mică concentrare de tehnologie ne-a schimbat literalmente modul de viață. Atât de mult încât, uneori, el preia conducerea. Iată câteva consecințe, hai să le spunem dramatice, ale sosirii smartphone-ului în viața noastră.

Smartphone-ul ne obosește foarte mult – Unii vor spune că acest lucru nu este adevărat și totuși este dovedit științific. Mai multe studii au arătat că smartphone-ul tinde să ocupe utilizatorii tot timpul. În primul rând, cu ochii pe ecran tot timpul, apar probleme pentru ochi. Luminile albastre, în special, tind să ne atace. Consecințe: furnicături, oboseală și vedere deficitară pe termen lung. Dar asta nu e cel mai obositor lucru. Fluxul de notificări poate produce stres în timpul zilei. Aceste vârfuri de stres declanșează oboseală nervoasă care are consecințe fizice. Ne simțim obosiți și epuizați la sfârșitul săptămânii.

Ne împiedică să dormim – Este destul de ironic, dar dacă smartphone-ul provoacă multă oboseală, utilizatorii tind să doarmă mai puțin. Acest lucru vine din tendința de a folosi smartphone-ul în pat înainte de a dormi. Utilizările sunt variate, de la trimiterea mesajelor la consultarea rețelelor sociale sau scurte sesiuni de jocuri. În toate cazurile smartphone-ul întârzie și ia din timpul de dormit. În plus, luminile albastre ale ecranelor au și consecințe asupra somnului. Ele obosesc, dar, în același timp, excită sistemul nervos. Dormim mai puțin și nu atât de bine. Prin urmare, este recomandat o carte bună.

Provoacă probleme de atenție  – Din nou, este dovedit științific. Telefonul inteligent are consecințe asupra atenției și concentrării. Notificările tind să ne scoată din ritmul și concentrarea zilnică, ne întrerupe munca. Mulți rezistă greu tentației de a privi la o notificare.

Perturbă relațiile umane – Această lipsă de atenție se resimte și în relațiile noastre. Ați observat astfel de scene de cupluri care nu vorbesc unul cu celălalt și își consultă smartphone-urile. La fel pentru grupuri de prieteni, familii etc. Smartphone-ul așa a intrat în viața noastră, încât unii preferă “relațiile” lor virtuale vs relațiile reale.

Pierdem mult timp liber – În cele din urmă, și acesta este probabil unul dintre cele mai importante puncte, de la sosirea smartphone-ului, oamenii tind să piardă mult timp liber. Stăm prea prea mult pe rețelele sociale, uneori jucăm frenetic, dar fără plăcere. Amânăm citirea unei cărți bune în detrimentul smartphone-ului, urmărind un film. Mulți, de exemplu, au ochii pe smartphone în timp ce vizionează un film și nu sunt cu adevărat prinși în acțiunea filmului.

Acestea sunt doar câteva exemple ce le întâlnim mai des.

Dar cifrele vorbesc: astăzi un utilizator petrece mai mult de 4 ore pe zi, în medie, pe smartphone-ul său.

Este clar că astăzi am devenit sclavi ai companionilor noștri de telefonie mobilă și nu neapărat pentru sănătatea și binele nostru.

În concluzie: nu uitați că nu sunteți sclavul smartphone-ului dvs! Tehnologia este în serviciul nostru și nu invers.

 

 

Leave a Comment