Cea mai apropiata versiune din Romania a specie japoneze Wagyu. Vitelul este conceput la o ferma din Prahova si un kg. de carne costa 1000 de euro. VIDEO

Despre Wagyu se stie ca este rasa de vaci de la care se obtine celebra si scumpa carne de vita Kobe ce se comercializeaza cu aproximativ 1000 de euro kilogramul. Originara din Japonia, acolo unde bovinele sunt rasfatate inclusiv cu bere, pana acum ceva timp aceasta lipsea cu desavarsire din Romania. Acum insa, propietarul unei ferme din Prahova a reusit sa aduca si in tara noastra un asemenea exemplar. Se intampla la Boldesti Scaieni, unde de curand, au fost fatati patru vitei din rasa Wagyu. 

PicMonkey Collage

Pentru un profit sigur fermierii romani ar putea imprumuta modelul de succes al americanilor sau al englezilor care cresc vaci in primul rand pentru carne, nu pentru lapte. Asa a facut si un doctor veterinar din judetul Prahova, care a reusit sa creeze un obiectiv clar pornind de la o simpla joaca.

In prezent la ferma din orasul Boldesti-Scaieni, se afla patru vitei fatati, iar alte noua vaci gestante sunt asteptate sa aduca pe lume alte cateva exemplare. Materialul seminal a fost adus din Japonia prin Spania si provine de la un taur Wagyu pur sange, iar incrucisarea s-a facut la ferma, cu vaci din rasa Montbeliard.

Iar daca restul vacilor din ferma sunt renumite pentru cantitatea mare de lapte pe care o produc, rasa Wagyu are insa o alta calitate. Si anume carnea, ce se comercializeaza chiar si cu 1.000 de euro kilogramul datorita procentului scazut de colesterol, dar si pentru gustul aparte. Pentru a se ajunge aici, vacile din aceasta rasa au nevoie de masaj si chiar si de un pahar de bere rece.

La ferma din Boldesti pe primul loc sunt insa cerintele animalului. Sistemul de grajduri adus din Italia in 2010 este unul ce se ridica la stadarde europene.

Aici joienele se pot bucura in perioada de vara de dusuri si ventilatie, care impreuna reusesc sa oferea animalelor o briza racoritoare. Grajdurile sunt echipate chiar si cu perii electrice pentru scarpinat dar si cu difuzoare pentru ca vacutele sa asculte muzica clasica.

Toate aceste lucruri, alaturi de furaje fac ca productia de lapte sa fie una consistenta.

Astfel la un simplu calcul de la cele 462 de capete aflate in ferma, se recolteza mai bine de 12.000 de litri de lapte zilnic, iar anual productia se ridica la peste 4 milioane de litri de lapte. Si totul cu ajutorul a numai 40 de angajati, dar si a unei infrastructuri bine puse la punct.

Leave a Comment