Catastrofa aviatica sub semnul atentatului/VIDEO

malaysia-avionUn avion de pasageri de tip Boeing 777, cu 298 de pasageri la bord, s-a prabusit in Ucraina, aproape de granita cu Rusia. Toti cei 280 de pasageri si 15 membri ai echipajului au murit. Surse americane, citate de CNN, au precizat ca aeronava a fost doborata de o racheta. Iata cronologia evenimentelor.

Dupa amiaza zilei de 17 iulie. Un avion Boeing 777 decolase de la Amsterdam (Olanda) si urma sa ajunga la Kuala Lumpur (Malaysia). Avionul s-a prabusit in estul Ucrainei, intr-o zona in care mai multe aeronave au fost atacate de catre insurgenti prorusi. Compania aeriana Malaysian Airlines a anuntat incidentul pe Twitter.

Ora 19:21
Cadavrele sunt imprastiate pe cel putin 15km de locul unde avionul s-a prabusit. Cel putin 100 de corpuri pot fi vazute.
Ora 19:55
Premierul Malaysiei, Mohd Najib Tun Razak, s-a declarat “socat” de prabusirea avionului companiei Malaysia Airlines, in contextul in care o alta aeronava a aceleiasi companii este disparuta din martie in zona Oceanului Indian.
“Sunt socat de relatarile privind prabusirea avionului. Vom lansa imediat o investigatie”, a scris acesta pe Twitter.
Pe Twitter a aparut si ultima imagine cu avionul Malaysia Airlines in aer, la scurt timp dupa ce a decolat din Amsterdam
Separatistii prorusi sunt de acord sa permita unor anchetatori internationali un acces sigur si fara obstacole la locul prabusirii zborului MH17 in Ucraina.
Ei se angajeaza, de asemenea, sa coopereze “cu autoritatile competente din Ucraina in toate problemele practice” care vor aparea in cadrul recuperarii cadavrelor si anchetei, se arata in comunicat.
ora 07.30 18 iulie

MAE: Pe lista pasagerilor avionului Boeing 777 prabusit in Ucraina nu se aflau romani
Vladimir Putin acuza Ucraina ca “poarta intreaga responsabilitate” pentru avionul prabusit
Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anuntat ca a interceptat convorbiri telefonice intre doi separatisti care discuta despre doborarea avionului malaysian, prabusit joi seara in estul Ucrainei.

La inceput, ar fi vorba de o discutie care a avut loc intre Igor Bezler, un lider rebel prorus, si Vasili Geranin, un barbat despre care oficialii ucraineni sustin ca ar fi un agent rus. Bezler l-ar informa pe aceasta ca “tocmai am doborat un avion” (fraza care poate fi tradusa si “tocmai am vazut cum un avion a fost doborat”), dupa care cei doi afirma ca “cazacii” – voluntarii rusi – de la Chernukhino l-ar fi doborat. In a doua parte a inregistrari discuta doi oameni care nu au fost inca identificati, denumiti “Grecul” si “Maiorul”.
“Igor Bezler: Tocmai am doborat un avion. Grupul Minera. A cazut langa Yenakievo.
Vasili Geranin: Pilotii. Unde sunt pilotii?
IB: Am plecat sa ii cautam si sa fotografiem avionul. Iese fum.
VG: Acum cat timp?
IB: Acum 30 de minute?”
Dupa ce au examinat locul dezastrului, acestia si-au dat seama ca au doborat un zbor de linie.
Pe harta in timp real a zborurilor, se vede cum Ucraina a ramas izolata. Foarte putine avioane mai risca in acest moment un zbor deasupra celei mai periculoase zone din Europa.

Leave a Comment