CAMERA ASCUNSA. Autostopul, in plina floare la Ploiesti, la doar o zi dupa ce legea care interzice aceasta practica a fost publicata in Monitorul Oficial. VIDEO

Ploiestenii care au transformat autostopul intr-o adevarata afacere nu se tem de legea care interzice transportul public contracost, fara a detine autorizatie de taxi. Desi soferii care incalca prevederile legale risca amenzi usturatoare, la doar o zi de la intrarea in vigoare a actului normativ, ei isi continuau activitatea nestingheriti in oras. In tot acest timp, primul roman care face inconjurul lumii cu autostopul sfideaza proiectul parlamentarilor. La 29 de ani, Timotei a parcurs deja in acest fel in jurul lumii peste 100 de mii de kilometri.

PicMonkey Collage

De pe data de 8 iunie, soferii romani care transporta contra cost autostopisti pot fi sanctionati drastic, potrivit legii care interzice aceasta practica. Cel putin teoretic. Pentru ca practica ne arata ca ploiestenii nu se tem de posibilele amenzi. Spre exemplu, in zona de sud a orasului, cunoscuta ca fiind una dintre preferatele soferilor care au transformat transportul de persoane fara autorizatie de taxi intr-un adevarat job, acestia si-au continuat activitatea dupa bunul plac.

Asa cum se poate observa in imagini, barbatul i-a abordat pe autostopisti, conducandu-i ulterior la masina parcata in apropiere. Cum trei clienti nu erau suficienti soferul a oprit din nou masina, asteptand o a 4-a persoana.

Nici soferii de taxi, aflati in afara programului nu se dau inapoi de la o asemenea oferta, alte trei persoane urcand intr-o masina apartinand uneia dintre companiile de taxi din oras. De remarcat insa ca autoturismul nu avea lampa obligatorie in timpul orelor de lucru, semn ca soferul dorea niste bani in plus pentru care sa nu dea socoteala nimanui.

Introducerea acestor noi dispozitii a fost considerata necesara in conditiile in care practicile ilicite in activitatile de transport rutier de persoane, prin utilizare autoturismelor personale, a afectat in ultimii ani tranportul local su judetean.

“Aceste practici ilicite determina efecte negative majore asupra activitatii economice a intreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat, prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier de persoane neautorizate, cat si asupra sigurantei circulatiei rutiere” se arata in corpul legii.

In tot acest timp, la 29 de ani, Timotei Rad si-a pornit calatoria in jurul lumii in timpul studentiei. Fiind nevoit sa consulte materiale informative din marile centre universitare ale lumii pentru lucrarea sa de licenta, Timotei a apelat la buna-vointa celor care au vrut sa il ia cu autostopul. De aici si pana la a da ocol Pamantului cu aceasta metoda nu a fost decat un pas.

Si povestea lui Marcel Cioltan, din Cluj, este interesanta. Dupa ce a calatorit prin mai multe tari din lume, acolo unde, spune el, autostopul inseamna mai mult decat o cursa cu masina altcuiva, Marcel a dat nastere platformei “My Lift”, un site pe care iti anunti intentia de a calatori dintr-un punct in altul si vei descoperi ca sunt oameni care au acelasi traseu si alaturi de care poti imparti masina si pretul la benzina.

Marea Britanie sau Germania au implementat deja o forma mult mai organizata a autostopului. Platforme precum “Bla Bla Car”, din Regatul Unit, sau varianta germana a aceleiasi idei, sunt la mare cautare. Atat turistii care ajung in astfel de tari, cat si nativii care au nevoie de un drum pe o anumite ruta, apeleaza cu incredere la aceste variante.

1 Comment

  1. CRISTI says:

    O persoană care acţionează valorează cât zece oratori străluciţi, care nu fac nimic. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email crisburlacu@hotmail.com

Leave a Comment