Products Buy While Accutane Actonel 150 Mg Sanofi Anxiety Meds Online Can You Mix Xanax And Cialis Where To Buy Erythromycin Online

BIBLIOTECA DIN ȘIRNA LA ”MARATONUL CURĂȚENIEI ÎN JUDEȚUL PRAHOVA”

Anul acesta, de Sfântă Mărie Mică, pe 8 septembrie, 70 de voluntari ai Bibliotecii Comunale Șirna au participat la “Maratonul curățeniei în județul Prahova”, o acțiune de ecologizare menită să tragă un semnal de alarmă în legătură cu educația cetățenilor, mari și mici, în scopul păstrării curățeniei.

IMG_8674

Mai mulți copii înscriși la Clubul de vacanță ”Piticot” al Bibliotecii Comunale Șirna, părinți, printre care și un reprezentant al Poliției Locale Șirna, bunici, cadre didactice de la Școala Gimnazială, sat Tăriceni și alți prieteni ai bibliotecii s-au alăturat demersului Fundației Comunitare Prahova și voluntarilor JYSC România de a avea o comunitate mai curată.
Astfel, încă de dimineață, alături de toți cei 70 de voluntari am pornit spre Ploiești. Acolo ne-am întâlnit cu organizatorii evenimentului, care ne-au pus la dispoziție toate resursele necesare derulării proiectului. Prima oprire din acest maraton a fost în Ploiești, unde au fost vizate mai multe zone. Au urmat apoi localitățile Câmpina și Valea Doftanei, unde ni s-au alăturat și alți voluntari inimoși, ce și-au rupt din timpul lor pentru ca județul Prahova să fie mai curat.
La acțiunea de ecologizare au participat în total 160 de voluntari, cetățeni responsabili și copii care au avut de învățat o lecție chiar la sfârșit de vacanță: lecția responsabilității pentru mediul în care trăim și pentru viața noastră civilizată.
M-a impresionat foarte mult dorința celor mici de a ajuta, după puterea lor, deși prezența lor avea ca scop educarea acestora, ei urmând să înțeleagă de ce nu trebuie să arunce gunoaiele la întâmplare. Impactul acestei acțiuni asupra micuților a fost foarte mare. Ei erau revoltați de nepăsarea oamenilor mari care nesocotesc mediul înconjurător, care nu respectă natura și o poluează cu gunoaie. Unii chiar spuneau că nu este normal ca niște copii să îi educe pe adulți să fie civilizați, căci era clar că majoritatea gunoaielor erau aruncate de oamenii mari. Niște copii înțelegeau ceea ce semenii noștri, mulți dintre ei, nu vor să priceapă: natura este casa noastră. Trebuie să o menținem curată pentru a ne păstra sănătatea.
Și părinții, dar și cadrele didactice au putut să dea o lecție pe viu, prin puterea exemplului, despre ecologizare, despre sortarea deșeurilor reciclabile. La noi în țară nu există o obișnuință în a sorta deșeurile, așa încât să se strângă separat plasticul, metalul, sticla, materialele textile de celelalte resturi menajere.
Pentru toți cei prezenți a fost destul de clar că nu este o soluție ca alții să strângă gunoaiele în urma celor certați cu bunul simț și că ar trebui să se intervină cu sancțiuni drastice pentru cei ce nu respectă mediul. Legile să fie clare, să prevadă sancțiuni mari și să fie puse în aplicare: aceasta ar fi soluția de disciplinare a celor ce nu respectă natura.
A fost o zi grea, în care am muncit mult, toți cei prezenți. La finalul zilei ne-am bucurat de diplomele primite din partea Fundației Comunitare Prahova și JYSK România, cărora le mulțumim pentru acest reușit eveniment.

IMG_8671

Pentru mine a fost o zi în care am avut o mare responsabilitate, în calitate de coordonator al unei echipe de 70 de voluntari, majoritatea minori. Aceasta fost una dintre acele acțiuni vizând protejarea mediului înconjurător prin care biblioteca pe care o conduc le-a derulat. În urma participării la acest eveniment am stabilit împreună cu cadrele didactice de la Școala Gimnazială Tăriceni să realizăm parteneriate educaționale școală-bibliotecă având ca temă folosirea materialelor reciclabile într-un mod creativ.
Am stabilit și următoarea acțiune de ecologizare care se va desfășura la noi acasă, în comuna Șirna. Deviza acestei zile speciale a fost: “Minte sănătoasă în… mediu sănătos.”
Sperăm noi, pe înțelesul tuturor!
Iuliana-Camelia Pîrvu,

Leave a Comment