Avem nevoie de schimbare!

Orice fiinta se naste libera si fericita. Omul in timpul evolutiei lui incepe sa acumuleze greutati, sa devina nefericit si sperantele lui primordiale devin cat se poate de simple: o masina, o telecomanda, o casa de vacanta.

Noi oamenii, nu intotdeauna suntem foarte buni alegatori. Si aici nu ma refer la domeniul politic. Nu tratez acest subiect intrucat nu mi-a placut sa fiu niciodata simpatizant.La modul general ne alegem gresit prieteni, cariera, relatii. Ne aventuram cu pasi grabiti catre presupuse oportunitati, fara sa realizam insa ca banii nu sunt decat un mijloc si atat! In goana catre nimeni si nimic, suntem nimeni si nimic! Avem bani dar nu suntem iubiti, suntem iubiti dar nu avem bani, avem bani si suntem iubiti dar nu suntem sanatosi.  Aceasta schema logica cu multe „If-uri” ne tine prinsi ca intr-o capcana si uitam cu adevarat de esenta fericirii. Mi-ar fi greu sa definesc fericirea. Poate mi-as dori ca in aceasta tara in care traiesc si pe care nu mi-as dori vreodata sa o parasesc sa fie pace. Mi-as dori sa intalnesc pe strada oameni zambind, cu un tonus bun, optimist. Mi-as dori sa pot iubi toti oamenii si sa am numai sentimente calde fata de toti. Pare ilar poate, dar sunt convinsa ca fiecare dintre voi doriti sa simtiti acest sentiment de liniste. Sunt trei cuvinte care in opinia mea definesc o stare de bine: linistea, fericirea, iubirea.

De o vreme incoace am refuzat sa-mi plang de mila, cum toti ne-am obisnuit sa o facem. Ni se pare ca totul se intampla impotriva noastra. Uneori devenim usor paranoici. De aproape trei ani de zile observ de pe margine cum cad sisteme, cad afaceri, cad oameni. Peste tot in jurul meu aud ca nu mai este nimic de facut, ca nu ne mai facem „bine” niciodata, ca nimic nu mai poate schimba tara. Sunt oarecum revoltata,  ca in afara de a ne plange nu intreprindem nimic sa mai putem salva ce mai poate fi salvat. Negativismul acesta dus la extrem nu ne face bine natiei.

Dar fiecare avem propria realitate. In realitatea mea totul este foarte clar. Nu am nici cele mai mici dubii. Ceea ce este rau va disparea sau va putea fi schimbat. In opinia mea nu trebuie sa asteptam minuni sau perioade mari de timp pentru a produce schimbarea. Nu avem nevoie de cataclisme si nici de multe scoli si doctorate pentru a realiza ca fiecare din noi am contribuit negativ la ce se intampla in tara asta.

Pe mine nu m-a interesat politica si nu m-au interesat alegerile. Am considerat ca nimeni nu ma poate reprezenta mai bine. Cu toate acestea de ce acum ar trebui sa ma revolt cand vad toate nedreptatile, cand observ ca multe promisiuni pentru o viata mai buna au fost uitate. Cat de mult m-am implicat in desteptarea celui care s-a bucurat la o bucata de peste, o tigaie sau un litru de ulei? Trebuia sa ma implic mai mult si sa-i explic ca o natiune se cladeste pe munca si manifestand empatie fata de semeni si nu prin mita electorala. Acum as fi ipocrita sa ma revolt ca multi altii au ales in locul meu.

La fel de vinovati suntem noi cei indiferenti, echidistanti sau ceilalti simpatizanti. Ceea ce trebuie sa intelegem toti este ca nimic nu se va schimba pana noi, la nivel de individ, nu ne schimbam. Nici nu o putem face pocnind din deget.  Schimbarea nu vine usor si nu toti pot sa o faca. Schimbarea nu se aplica formulei „cauza-efect”. Te schimbi in bine pur si simplu nu pentru a obtine ceva anume.

Noi ca specie avem nevoie de trei lucruri pentru a ne spori sansele de supravietuire si de trai intr-o stare cat de cat pasnica. Nici unul nu va rezolva individual problema inumanitatii omului fata de om.

Mai intai avem nevoie de lideri care sa ofere modele de inteligenta sociala. Avem nevoie de acei lideri care fac apel la eul nostru cel mai inalt, nu de liderii actuali care ne incurajeaza temerile primordiale si lacomia egosita.

In al doilea rand avem nevoie de sistem educational care sa-i invete pe copii, pe tineri sa inteleaga culturile care pun accentul pe valoarea colaborarii si a evitarii conflictelor. Avem nevoie de un sistem educational care sa-i doteze pe tineri cu ceea ce este necesar pentru a-si exprima clar ideile, de a se face intelesi si de a cauta sa-i intelega pe altii, intainte de a se manifesta razboinic. Mi-as dori sa existe o alternativa la cuvintele din vocabularul tinerilor: super, marfa, cool, naspa.

In al treilea rand avem nevoie de un mediu jurnalisitc care sa serveasca valorilor superioare ale culturii, nu numai intereselor partidelor politice si a celor comerciale ale marilor corporatii. Mediul jurnalistic actual  poate deveni raspunzator in fata viitoarelor generatii, pentru puternicele consecinte asupra copiilor, liderilor, institutiilor si politicilor, atitudinilor, comportamentelor privite in mod general.

Cu totii suntem responsabili fata de aceasta tara.

Eu am hotarat sa ma schimb!

Leave a Comment