Autobuzul “viitorului” s-a plimbat prin Ploiesti. Hibridul consuma 27 de bani/km, are autonomie pentru 250 de km si se incarca la priza. VIDEO

Am putea sa spunem ca autobuzul viitorului circula pe strazile din Ploiesti. Este un hibrid care masoara 10 metri si jumatate si se incarca la priza in mai putin de o ora, iar mai apoi poate sa ruleze, fara intrerupere 250 de km. Autovehiculul a fost adus in teste de societatea de transport in comun din municipiu, iar daca am vrea sa avem permanent o astfel de inventie, prin accesarea unor fonduri europene, spre exemplu, am putea plati pe el, cat pentru o Dacia Logan. Dupa primele curse, ploiestenii care au avut ocazia sa se plimbe cu autobuzul s-au aratat incantati de aceasta experienta.

autobuzul viitorului

Autobuzul electric, produs de o firma din Cehia a ajuns in aceasta dimineata si la Ploiesti, iar societatea de transport in comun l-a introdus deja in cursele regulate. Masoara 10 metri si jumatate, este cochet si se poate incarca in mai putin de o ora, la priza. Hibridul, care are o autonomie de 120 de kw este construit din inox, aluminiu si alte produse compozite, astfel ca nu rugineste cu una cu doua.

Chiar si asa, vehiculul nu trebuie incarcat complet, pentru a fi scos pe traseu. Cel mult, la capat de linie mai poate fi alimentat pret de 5 sau 10 minute si este gata din nou de drum.

Si daca are toate semnalmentele unui vehicul numai bun de rulat pe soselele din oras, reprezentantii firmei ce asigura transportul in comun la Ploiesti spun ca au primit feedback-uri pozitive din partea calatorilor.

Dupa cateva ore de mers cu hibridul, soferul care l-a condus se declara multumit de experienta.

Un experiment al firmei importatoare a aratat ca autobuzul care se incarca la priza, testat si in Capitala, a consumat cel mult 27 de bani pe kilometru, in timp ce unul pe carburant a ajuns sa consume 2.50 lei pe kilometru. In tari precum Cehia, Elvetia sau Slovacia, vehiculul minune circula deja de ceva vreme si asigura transportul persoanelor pe cele mai dificile rute, cum ar fi prin munti, prin paduri, sau pe drumuri pietruite.

Daca pe soselele din Ploiesti am vrea sa vedem autobuzul circuland regulat, ar trebui sa ne gandim ca pretul standard de achizitie ,fara T.V.A., ar fi de 385.000 de euro. In schimb, daca municipalitatea ar accesa o serie de fonduri europene pentru cumpararea unui singur exemplar, pretul s-ar reduce considerabil, ajungand sa coste chiar mai putin de 30.000 de euro, mai exact cat am platit pentru un autoturism Dacia Logan.

Leave a Comment