“Asta e de la caldura”. Cat va creste pretul vinului din cauza secetei si a fenomenului de fainare a podgoriilor. VIDEO

Chiar daca seceta si fainarea au afectat serios productiile de struguri de anul acesta, la podgoria din Dealu Mare, din Prahova, anul viticol se anunta a fi mult mai bun ca cel precedent. Specialistii de la Institutul de la Valea Calugareasca au si ei vesti bune: cantitatea de struguri recoltata va fi aproape dubla fata de anul 2014, dar calitatea vinului va fi net superioara. Si asta pentru ca strugurii de vin au avut suficient timp sa acumuleze o cantitate potrivita de zahar, iar licoarea bahica va fi una aromata. Insa avand in vedere pierderile, si pretul vinului ar putea creste cu pana la 15%.

PicMonkey Collage

Daca anul trecut podgorii intregi aratau precum ciorchinele stafidit de seceta din imagini, anul acesta producatorii au sperante mai mari. Viticultorii spun ca in 2015 fainarea, o alta boala provocata de diferite specii de fungi, care ataca si vita de vie, le-a dat ceva batai de cap.

Chiar si in aceste conditii, specialistii se asteapta la o medie nationala de 6 tone de struguri pe hectar, dar vor fi si producatori mai fericiti ale caror recolte se vor ridica pana la dublul acestei cantitati.

In timp ce cramele mari au stocuri semnificative de vin, si prefera sa vanda pe piata recolta de struguri de anul acesta, micii producatori vor fi cei mai afectati. Spre exemplu, domnul Dodoiu, se asteapta la o productie cu 15 la suta mai mica fata de anii precedenti.

In ultimii 6 ani, afacerile viticultorilor au fost puse la grea incercare. Mai intai in 2010, atunci cand productiile au scazut tot din cauza caniculei, apoi in 2012, cand toata vita de vie a degerat, si recent in 2014, atunci cand a fost recuperata doar 7 la suta din productia normal anuala, si asta din cauza secetei si manei.

Fermierii spun isi fac griji acum si pentru pretul strugurilor de masa, care ar trebui sa plece din ferma cu 2 lei/kilogramul sau a celor de vin care se vand cu preturi intre 1,2 si 1,5 lei kilogramul.

In Prahova, plantatiile cu vita de vie sunt intinse pe 7.000 de hectare. Specialistii sustin ca strugurii vor trebui culesi dupa data de 15 septembrie.

Leave a Comment