Amenzi de zeci de mii de lei la comerciantii de rechizite scolare. Neregulile descoperite de OPC care pun in pericol viata elevilor. VIDEO

Inainte sa sune clopotelul de incepere a noului an scolar, inspectorii OPC au luat la verificat comerciantii de rechizite din Ploiesti. Neregulile descoperite au adus amenzi de pana la 20.000 de lei celor care nu respecta legea si cu gandul la profit, pun in pericol sanatatea elevilor. Spre exemplu, zeci de truse geometrice erau inscriptionate doar in limba chineza, acoarelele nu aveau elemente de identificare, iar caietele aparent nu au un producator. In tot acest timp, si parintii au partea lor de vina: pentru a face cateva economii, oamenii nu se mai tin cont si de aceste detalii.

PicMonkey Collage

Calitatea hartiei din care sunt facute caietele este ultimul aspect la care se uita parintii atunci cand cumpara rechizite copiilor pentru scoala. Un factor important insa pentru sanatate lor, pe care inspectorii OPC l-au avut in vedere la controlul efectuat la Ploiesti. Acesta ar fi insa doar un aspect neconform depistat la comercianti. Spre exemplu, trusele de geometrie sunt inscriptionate doar in limba chineza. In romana, nu ai cum sa afli niciun fel de informatie. Elevii insa ar putea oricand sa le foloseasca gresit si se pot rani.

Daca se vinde bine la romani, comerciantii nu inteleg de ce ar trebui sa existe si traducere in limba noastra la produsele importate. Si-au aprovizionat bine magazinele si acum asteapta profitul. Un banal pix, sau o carioca, despre care nu se ofera nicio informatie in limba romana, reprezinta un pericol de intoxicare pentru elevi.

Cand vine vorba de ghiozdane, totul pare a fi incert. Singurul aspect pozitiv este ca sunt colorate si inscriptionate cu personaje din desene animate. Dar ce se intampla atunci cand parintii nu stiu sa cumpere corect forma si modelul de ghiozdan, pentru a nu le provoca suferinte odraslelor.

Comerciantii se apara insa si spun ca nu stiau exact ce indicatii trebuie sa existe pe marfa expusa la vanzare.

Reprezentantii OPC Prahova spun ca si parintii sunt cei care ar trebui sa fie foarte atenti la ce cumpara pentru copii lor. Acestia la randul lor marturisesc ca incerca sa gaseasca produse de calitate, insa si pretul redus al rechizitelor ii determina sa cumpere la voia intamplarii.

In urma controalelor efectuate de comisarii OPC Prahova au fost aplicate amenzi de pana la 20.000 de lei, iar comerciantii au fost obligati sa rezolve toate neregulile depistate in magazinele lor.

Leave a Comment