37 de ani de la moartea lui Caragiu/ VIDEOȘtire


4 martie 2014. Se împlinesc 37 de ani de la moartea marelui actor Toma Caragiu.

Toma Caragiu s-a născut în Grecia, în orăşelul Hrupişti, la 21 august 1925, într-o familie de aromâni. Deşi nu şi-a uitat niciodată originile, “românii şi România au fost marea lui certitudine”. În anul 1928, s-a refugiat alături de familia sa în România şi, după o serie de peregrinări, a rămas în Ploieşti, unde şi-a definitivat cursurile liceale. La numai 28 de ani era numit director al Teatrului de Stat din Ploieşti. Timp de 14 ani a fost actor-vedetă, dar şi director al teatrului. A urmat apoi plecarea la Teatrul Bulandra din Bucureşti. Cu rolul din “Opera de trei parale”, în care a fost distribuit de Liviu Ciulei, a intrat în rândul marilor personalităţi artistice ale Teatrului Bulandra.

Toma Caragiu a făcut roluri memorabile în teatru, indiferent dacă a jucat roluri în comedii sau drame. Din 1947 şi până în 1976 a jucat în peste 65 de piese de teatru. Din păcate, numai timpul nu i-a fost un bun aliat pentru că, la numai 52 de ani, în plină ascensiune, viaţa i-a fost curmată în mod tragic. A murit sub dărâmăturile blocului în care locuia, în urma cutremurului din 4 martie 1977, împreună cu prietenul său, regizorul Alexandru Bocăneţ. Cei doi sărbătoreau în acea seară finalizarea filmului „Gloria nu cîntă”, în care Toma Caragiu juca rolul principal.

Chiar dacă a trăit atât de puţin, a lăsat în urmă roluri memorabile, atât în teatru, cât şi în cinema. Astăzi, după 37 de ani de la moartea sa, a fost comemorat la Ploiești, în foaierul teatrului care îi poartă numele. Au venit să îi aducă un omagiu oameni simpli, oameni de cultură și personalități politice.

Au urmat apoi depuneri de flori la bustul acestuia, amplasat in imediata vecinatate a teatrului. Imaginea lui Toma Caragiu va rămâne întipărită pentru totdeauna în memoria oamenilor simpli, acelor care l-au iubit, dar și a celor care au avut ocazia să îl cunoască personal.

Numele lui va rămâne mereu legat de scenetele pe care le-a făcut celebre, cum sunt „Mefisto” sau „Aşa e în tenis”, dar şi de filme ca „Actorul şi sălbaticii” sau „Operaţiunea Monstrul.”

Leave a Comment