11 septembrie, o zi care a zguduit lumea!

11 sept

11 septembrie 2001 va ramane in istorie ca fiind ziua celor mai sangeroase atentate. Aproape 3.000 de persoane si-au pierdut viata dupa ce 19 teroristi al-Qaeda au deturnat patru avioane de pasageri pentru a ataca simbolurile economice, militare si politice americane.

Pe 11 septembrie 2001, in urma cu 13 ani, doua aeronave au lovit World Trade Center la New York, unul Pentagonul la Washington, iar cel de-al patrulea viza, probabil, Capitoliul. Dupa interventia pasagerilor, ultimul avion s-a prabusit pe un camp din Pennsylvania. Turnurile gemene ale World Trade Center, cei mai inalti zgarie-nori din New York, au fost lovite la un interval de cateva minute de doua dintre avioanele deturnate.

Primul aparat, un Boeing 767 al companiei American Airlines, avand 92 de persoane la bord, dintre care cinci teroristi, a lovit primul turn la ora locala 8:46 (15:46 ora Romaniei), distrugand etajele superioare ale cladirii. Dupa aproximativ 20 de minute, al doilea Boeing 767, aparţinand companiei United Airlines sii avand 65 de persoane la bord, dintre care cinci teroristi, a lovit cel de-al doilea turn al World Trade Center.

Evenimentul a fost transmis in direct de posturile de televiziune din intreaga lume.  La ora locala 9:43 (16:43 ora României), un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, tot cu cinci teroristi la bord, s-a prabusit peste Pentagon, provocand pagube insemnate la fatada vestica a clădirii Ministerului american al Apararii.

Un al patrulea aparat Boeing 757, al companiei United Airlines, care transporta 44 de persoane la bord, dintre care patru teroristi, s-a prabusit pe un camp din Pennsylvania, in estul tarii. Obiectivul precis al teroristilor a ramas, pana astazi, necunoscut, la fel ca si imprejurarile exacte ale producerii catastrofei. Se pare ca unii pasageri, informati prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe teroristi.

Membrii al-Qaeda  au ales avioane care efectuau zboruri pe distanțe lungi si aveau rezervoarele pline de combustibil, pentru a provoca pagube cat mai mari. Cele doua turnuri ale World Trade Center s-au prabusit unul dupa celalalt, turnul sudic la ora locala 10:05 (17:05 ora României), iar cel nordic la 10:28 (17:28 ora Romaniei). Sub daramaturi au fost prinse sute de persoane care nu au putu fi evacuate si multi salvatori, in timp ce intregul cartier Manhattan a fost acoperit de un nor de fum negru si de praf.

Atentatele de la  11 septembrie 2001 au lovit in simbolurile economice si militare ale Americii. După acea data, Washingtonul s-a vazut nevoit sa-si revizuiască strategia militara pentru noul razboi cu un inamic nevazut. Dar a avut nevoie de 10 ani pentru a-l gasi si ucide pe creierul acestor atacuri, Osama bin Laden, in mai 2011.

 

Text: Cristi GEORGESCU

Leave a Comment